Wpis z mikrobloga

Stany Zjednoczone testowały b--ń mikrofalową przeciwko dronom

System Leonidas unieruchomił 61 bezzałogowych statków powietrznych w powietrzu, niszcząc jednocześnie 49 dronów.

System wykorzystuje silne impulsy mikrofalowe do „zakłócania” elektroniki i wyłączania sterowania dronem. Producent twierdzi, że atak jest bezpieczny dla osób znajdujących się w pobliżu.

Leonidas już wzbudził zainteresowanie armii USA i firma podpisała kontrakty na dostawę prototypów.

#wojna #ukraina #rosja #usa
brh4life - Stany Zjednoczone testowały b--ń mikrofalową przeciwko dronom

System Leon...
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@brh4life: filmik jakby nowy, ale info stare.
Ciekawa opcja, ale jest za dużo ALE
1. Potrzebuje OGROM energii, by zapracowało - musi być wpięte do sieci energetycznej albo zasilane/ładowane z agregatów. Ile uderzeń może oddać z baterii? Obstawiam, że 1-2 max ;)
2. Ziemia - Powietrze... ograniczony zasięg, ograniczona widoczność - musi stać w miejscu gdzie ma czysty strzał w kierunku drona, na otwartym terenie, wzgórzu...
3. Mobilność? prawie zerowa, patrz pkt 1
  • Odpowiedz
Rosja już dogorywa na polach Ukrainy a Chiny siedzą obesrane.

@asdeusz-konopielka: Czego ma się dzisiaj bać Chińczyk? Ich siły zbrojne są stale rozwijane, dzisiaj Chiny wodują więcej okrętów wojennych niż USA, ich flota jest młodsza podczas gdy USA ma spore problemy z utrzymywaniem oczekiwanej liczby okrętów. Lotnictwo też jest modernizowane, Chińczyk siedzi i rozwija potencjał, gdy USA musi gasić pożary na całym świecie i wytracać przez to potencjał. Dodatkowo Chiny
  • Odpowiedz
  • 0
@brh4life ja wiem ze inżynierowie z USA wiedzą lepiej, ale... bez przesady, przecież to fizyka z gimnazjum. Komu oni chcą wcisnąć ten szajs? No chyba że wyciągnęli zaginione plany Nikolaja Tesli.
  • Odpowiedz
Producent twierdzi, że atak jest bezpieczny dla osób znajdujących się w pobliżu.

@brh4life: Przecież jak taki dron na łeb spadnie to się może śmigłem w oko wbić. Jak on taki bezpieczny to ja dziękuję.
  • Odpowiedz