Wpis z mikrobloga

@Atreyu bardzo lubię tego gościa, co by nie pisali o Nim to jest to poczciwa morda i jeden z tych ludzi, który kocha swoją pracę i tacy ludzie budują wspaniałą gastronomię. Byłem u niego, jadłem - ceny normalne, picka na poziomie tej co zjesz we Włoszech. A z mojej strony wielki szacunek za to jak podchodzi do swojego biznesu i ludzi, gość jest klasa.
  • Odpowiedz
  • 14
@Megatron_John: słyszałem że dobrze traktuje pracowników. Jestem trochę związany z gastronomią i to sytuacja zasadniczo niespotykana. ( ͡º ͜ʖ͡º)

ceny normalne

@Megatron_John: 33zł Margherita, 44zł Capriciosa - to są normalne ceny jak na Polsce. Widziałem takie w dziesięć razy gorszych lokalach i nie można mieć pretensji że trzyma takie jak wszyscy.
Atreyu - @MegatronJohn: słyszałem że dobrze traktuje pracowników. Jestem trochę związ...

źródło: Zrzut ekranu 2025-09-29 065416

Pobierz
  • Odpowiedz
Sprawdziłem na szybko ceny w ścisłym centrum Neapolu, w podobnie ocenianych pizzeriach (4.8 gwiazdek). Tam 3.6€ (15zł) Margherita, 5.5€ (22zł) Capriciosa

Kurtyna ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Atreyu: niby tak, ale jak chcesz prowadzić w PL włoską pizzerię i sprowadzac te wszystkie wloskie salami, pulpe/pomidory na sos, mozarelle, mąkę i wszystko z włoch, to już trochę to kosztuje. Lokalnie no to kosztuje sporo mniej. To jakby wlosi
  • Odpowiedz
@Atreyu No w Neapolu jadłem pizze w najlepszej restauracji, jednej z najstarszych na świecie i zapłaciłem tyle co za dobrego gotowca z mikrofali albo paskudny placek z budy pod biedronką za garażami. Kawa kosztuje 2 euro, a w Polsce? XD szkoda gadać. Gosciu ma fajne ceny i wiem, że nie jest pazerny i także dobrze płaci swoim ludziom wiec niech mu się wiedzie a placuszki pyszne robią
  • Odpowiedz
  • 10
sprowadzac te wszystkie wloskie salami, pulpe/pomidory na sos, mozarelle, mąkę i wszystko z włoch, to już trochę to kosztuje

@pasta_alla_carbonara: ciasto to mąka, woda i drożdże. Mąkę (np. włoską Caputo) się do knajp zamawia w takich 25kg workach więc taniej niż na filmie. Resztę składników też się bierze hurtem. Podstawowa napoletana to maksymalnie 7-10zł w produktach najwyższej jakości. Ogólnie produkt nigdy w gastro nie stanowi większości ceny ( ͡°
Atreyu - >sprowadzac te wszystkie wloskie salami, pulpe/pomidory na sos, mozarelle, m...
  • Odpowiedz
Ogólnie produkt nigdy w gastro nie stanowi większości ceny ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Atreyu: zależy, im drozsze tym wiecej. Chodzi mi o to, ze worek caputo w PL to minimum 140pln brutto, a we wloszech 20ojro i tak dalej, roznica w wedlinach jest sporo większa, to samo mozarella (jezeli sie kupuje prawdziwą). No oczywiscie są knajpy co sprzedaja z polską albo w ogole z serami seropodobnymi.
  • Odpowiedz
Sprawdziłem na szybko ceny w ścisłym centrum Neapolu, w podobnie ocenianych pizzeriach (4.8 gwiazdek). Tam 3.6€ (15zł) Margherita, 5.5€ (22zł) Capriciosa

Kurtyna ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Atreyu: niby tak, ale jak chcesz prowadzić w PL włoską pizzerię i sprowadzac te wszystkie wloskie salami, pulpe/pomidory na sos, mozarelle, mąkę i wszystko z włoch, to już trochę to kosztuje. Lokalnie no to kosztuje sporo mniej

@pasta_alla_carbonara:
  • Odpowiedz
@kptDoopa: bo nasz krajowy uciemiężony "przedsiembiorca" po kilku miesiącach od otwarcia musi już mieć na leasing suva marki premium z salonu. Oczywiście dla siebie, żony i córki. I dotyczy właścicieli wszystkich lokali noe tylko tych osiedlowych
  • Odpowiedz

Kurtyna ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Atreyu: a my jesteśmy w Polsce czy w ścisłym centrum Neapolu? Ja sprawdziłem ceny w Londynie Kopenhadze Wiedniu Berlinie Sztokholmie Amsterdamie Pradze i tam jest drożej. Nie wiem czego się wykopki tych Włoch tak uczepili?
  • Odpowiedz
Tylko, że w Polsce takich cen niema, nawet jak pójdziesz do zwykłej osiedlowej pizzeri używającej składników z makro xd

@kptDoopa: chyba - "zwlaszcza", jak pojdziesz do osiedlowej pizzerii, to uzywają skladnikow z makro ;) Dalej, problem to wolumen, jak chcą zarobić muszą miec wysokie ceny, bo ile to tych plackow taka pizzeria sprzeda? A lokal utrzymac trzeba. Ogolnie jakby polowa pizzerii jednoczesnie upadla, to by tylko na korzyść bylo. Są
  • Odpowiedz
  • 2
@Atreyu to teraz zrob drugie porownanie. Znajdz po ile w Neapolu sa (o ile sa) np. pierogi, albo inne tradycyjne danie polskie i porownaj z cenami w pl
  • Odpowiedz