Aktywne Wpisy

wykop +20
Nowe aplikacje Wykopu już na horyzoncie! 🚀 💙
Od dłuższego czasu pracujemy nad nowymi wersjami aplikacji dla Androida i iOS-a. Chcemy, żeby korzystanie z Wykopu było przyjemniejsze - szybsze, wygodniejsze i po prostu bardziej „Wasze”.
Dziś robimy kolejny krok - ruszamy z testami nowych aplikacji, a Was zapraszamy do udziału w nich. Wasze opinie pomogą nam dopracować Wykop tak, by korzystanie z niego na co dzień było jeszcze wygodniejsze, zanim oficjalna wersja trafi
Od dłuższego czasu pracujemy nad nowymi wersjami aplikacji dla Androida i iOS-a. Chcemy, żeby korzystanie z Wykopu było przyjemniejsze - szybsze, wygodniejsze i po prostu bardziej „Wasze”.
Dziś robimy kolejny krok - ruszamy z testami nowych aplikacji, a Was zapraszamy do udziału w nich. Wasze opinie pomogą nam dopracować Wykop tak, by korzystanie z niego na co dzień było jeszcze wygodniejsze, zanim oficjalna wersja trafi

Wrocław. Podobno jedno z najbogatszych miast jednego z najszybciej rozwijających się państw w Europie.
A tu kolejka do sklepu z używanymi ubraniami na kilka minut przed otwarciem.
#wroclaw #50twarzybiedy
A tu kolejka do sklepu z używanymi ubraniami na kilka minut przed otwarciem.
#wroclaw #50twarzybiedy
źródło: IMG_20251112_085918
Pobierz

Dziś będziemy robili pizzę hehehe
#gotujzwykopem #pizza #heheszki
źródło: 17f05d9cc73730af1885af757585d353fcfaf84cd26ff80e5a2711ea65c10cde
Pobierz@Megatron_John: 33zł Margherita, 44zł Capriciosa - to są normalne ceny jak na Polsce. Widziałem takie w dziesięć razy gorszych lokalach i nie można mieć pretensji że trzyma takie jak wszyscy.
źródło: Zrzut ekranu 2025-09-29 065416
Pobierz@Atreyu: niby tak, ale jak chcesz prowadzić w PL włoską pizzerię i sprowadzac te wszystkie wloskie salami, pulpe/pomidory na sos, mozarelle, mąkę i wszystko z włoch, to już trochę to kosztuje. Lokalnie no to kosztuje sporo mniej. To jakby wlosi
@pasta_alla_carbonara: ciasto to mąka, woda i drożdże. Mąkę (np. włoską Caputo) się do knajp zamawia w takich 25kg workach więc taniej niż na filmie. Resztę składników też się bierze hurtem. Podstawowa napoletana to maksymalnie 7-10zł w produktach najwyższej jakości. Ogólnie produkt nigdy w gastro nie stanowi większości ceny ( ͡°
@Atreyu: zależy, im drozsze tym wiecej. Chodzi mi o to, ze worek caputo w PL to minimum 140pln brutto, a we wloszech 20ojro i tak dalej, roznica w wedlinach jest sporo większa, to samo mozarella (jezeli sie kupuje prawdziwą). No oczywiscie są knajpy co sprzedaja z polską albo w ogole z serami seropodobnymi.
@pasta_alla_carbonara: i robisz z niego ~80-100 napoletan ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
@Wybredny_Marian: "hehehe"
@Boxcutter: czym udaje Włocha
@pasta_alla_carbonara:
@Atreyu: gosciu sie nazywa Paweł Nowakiewicz i kaze sobie mowic wujek Paolo, prowadzi wloską knajpę, zaczes na brylantynie jak starzy wlosi kiedyś, za duzo tonego soprano.
@pasta_alla_carbonara: tym to przesadził ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
@Atreyu: a my jesteśmy w Polsce czy w ścisłym centrum Neapolu? Ja sprawdziłem ceny w Londynie Kopenhadze Wiedniu Berlinie Sztokholmie Amsterdamie Pradze i tam jest drożej. Nie wiem czego się wykopki tych Włoch tak uczepili?
@kptDoopa: chyba - "zwlaszcza", jak pojdziesz do osiedlowej pizzerii, to uzywają skladnikow z makro ;) Dalej, problem to wolumen, jak chcą zarobić muszą miec wysokie ceny, bo ile to tych plackow taka pizzeria sprzeda? A lokal utrzymac trzeba. Ogolnie jakby polowa pizzerii jednoczesnie upadla, to by tylko na korzyść bylo. Są
@zeszyt-w-kratke: może kiedyś nawet odkryjesz sekret co ma pizza neapolitańska wspólnego z Neapolem ( ͡º ͜ʖ͡º)
@pasta_alla_carbonara: ciekawe - nie znałem, ale wygląda mocno południowo i ton głosu też dziwny. Albo z mieszanej rodziny albo Rom? ( ͡° ͜ʖ ͡°)