Wpis z mikrobloga

Ej mirki bo jutro będę robić pizzę "taka jak w pizzerii" (czyli na najwyższą temperaturę i krótszy czas niż normalnie) w domowym piekarniku i tak zastanawiam się czy jak nawale zwykłych większych kamieni z ogródka do piekarnika to jest to dobry pomysł bo czytałam, że to musi być jakiś super ekstra specjalistyczny kamień xd jakieś tipy? Bo ciasto już pięknie rośnie na jutro i czeka
#gotujzwykopem #pizza #kiciochpyta #gotowanie
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kopytki na pieczeniu się średnio znam ale taki kamień sobie lepiej oszusz przed włożeniem do piekarnika, na grzejniku, czy przy ognisku. Mokre lub "napięte" wodą mogą eksplodować. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Kopytki: kamień jest po to, żeby długo się nagrzewał i skumulował ciepło, które odda do położonego na nim placuszka.
Włóż do piekarnika stalową patelnię (tylko taką całą z nierdzewki, bez żadnych plastikowych rączek czy powłoki nieprzywierającej) na pół godziny i jej użyj jako kamienia.
Nie wkładaj kamieni z ogródka, bo jebnie( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz