Wpis z mikrobloga

Wgl, jeśli chodzi o ten cały system kaucyjny na butelki, to jak będziemy otrzymywać zwrot? Jest to gdzieś opisane? Bo te butelkomaty w lidlach np. dają kody rabatowe do wykorzystania 30 dni obecnie. Jak kaucję dajemy w pieniądzach, to raczej oczywiste jest że powinniśmy otrzymywać zwrot kaucji w tej samej formie? Jak szukam informacji, to widzę jedynie takie zachwalanie że nie trzeba będzie paragonu, super ale co dalej xd Nie chcę bonu promocyjnego, płacę kartą więc nie chcę gotówki, ale czy butelkomat mi odda pieniądze na kartę? Wątpię

#polska #prawo #smieci #ekologia #odpady #recykling #polityka
michalxd21 - Wgl, jeśli chodzi o ten cały system kaucyjny na butelki, to jak będziemy...

źródło: image

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale czy butelkomat mi odda pieniądze na kartę? Wątpię

@michalxd21: W tym kraju wszystko dziala na opak wiec nie zdziwi mnie jak to tez spierdziela :D

W niemcowni idziesz z karteczka co ja butelkomat wypluje do kasy. Jak masz zakupy to placisz mniej o tyle ile wyplul butelkomat. Jak nie masz zakupow to pani kasjerka wyplaca Ci w gotowce tyle ile butelkomat wyplul.
  • Odpowiedz
Bo te butelkomaty w lidlach np.

@michalxd21: Bo te butelkomaty w lidlach to przede wszystkim nie będą w stanie przyjąć takich ilości butelek na jakie zacierają ręce, ale to po pierwsze. Jak coś wielkości mniej więcej automatu z napojami większego ma wypełniać swoje zdanie. To się skończy tak, że jedyne co to obsługa lidla będzie musiała cały czas opróżniać ten butelkomot na skutek czego będzie na przykład mniej kas otwartych
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99: coś mi mówi że będzie to podobny system, tylko k---a minusem jest to że w tych sklepach nigdy nie ma pracowników. W takim lidlu notorycznie stawiają na kasy samoobsługowe by nie było trzeba wykorzystywać kasjerek, ale prawie zawsze ktoś kupuje jakiś a-----l czy coś i paraliż kolejki, bo pracownica odpowiedzialna za te kasy musi robić przy okazji 10 innych rzeczy, najczęściej wykładać towar na drugim końcu sklepu. Akurat mam
  • Odpowiedz
jak dołożysz to tego że kasjerka, opróżniająca butelkomat będzie ci jednocześnie musiała wypłacić z niego kasę, to trafiamy do błędnego koła xd

@michalxd21: Nie wiem, dla jedną wielką paranoją jest już samo to, że nie mogę zapłacić bezpośrednio gotówką w kasie samoobsługowej gdzie mogłem to robić nie w 2008 roku w Tesco i wagi były większe.
  • Odpowiedz
W takim lidlu notorycznie stawiają na kasy samoobsługowe by nie było trzeba wykorzystywać kasjerek, ale prawie zawsze ktoś kupuje jakiś a-----l czy coś i paraliż kolejki, bo pracownica odpowiedzialna za te kasy musi robić przy okazji 10 innych rzeczy, najczęściej wykładać towar na drugim końcu sklepu.

@michalxd21: Ja do lidla praktycznie nie chodze. Ale jak juz bylem to chcialem przeskanowac caly czteropak (czy tam szesciopak - nie pamietam) i pani podeszla
  • Odpowiedz
@michalxd21: będzie to działać tak samo jak obecnie/było ze skrzynkami. Oddawałeś skrzynkę dostawałeś zwrot 8 zł + 1 zł za butle przy kasie. Mogłeś wybrać gotówkę albo rabat jak robiłeś zakupy. Lidl i biedronka już testowały ten system.
  • Odpowiedz