Pracuje ktos na DQHD 45-49"? Ma to jakis sens do pracy czy tylko do giercowania? :D Nie wiedzialem ze takie kolosy istnieja. Duzo pracuje na wirtualnej maszynie ale czesto musze przeskakiwac na swojego fizycznego lapka do calej reszty (maile, teamsy i takie tam). A na takim monitorku moglbym miec w sumie dwie maszyny "obok siebie" :D Lub nawet jesli byla by to tylko wirtualna maszyna to moglbym miec pare okien otwartych obok siebie, przegladarka, ze 2 x MSSMS + cos jeszcze.
@TurboBlejzer: Ja mam,49 5k i fajne to tylko do gier, do pracy takie se. Mniej miejsca niż na 3 monitorach FHD do tego jakoś na 3 monitorach można sobie rozłożyć okna a tu zawsze masz wrażenie bałaganu.
Ogólnie gdybym miał jeszcze raz kupić wybrałbym 3 monitory bo taki monitor to bardziej wizualny bajer, a niżeli coś co zmienia życie.
@TurboBlejzer: do 3 lat ponad mam 34" i do grania i filmow chyba wolałbym 32" a do pracy 2x27". Dlaczego? 34" nie jest wystarczajaco szeroki do pacy na podzielonym ekranie, brakuje tylki kilku cali, do gry d--a bo i tak nie widac na raz calosc a w grach wydaje sie "nisko". Pracuje nacodzien na 2x27 4k i do pracy z wieloma oknami jest ideolo. Myslalem nad zmiana nawet 34" na
@TurboBlejzer: największy problem z takimi monitorami z tego co widzę to: jak komuś udostępnić ekran podczas rozmowy, kiedy ty masz szeroki obraz 34-49, a ktos z pracuje na 25-27
@open_or_die: nie wiemdzialem o tym, mnie zawsze odrzucalo w od tych UW, bo lubie miec okna zawsze zmaksymalizowane, a tak to trzeba sie nauczyc miec kilka okienek tak niekoszernie. Jednak skoro jest takie rozwiazanie jak mowisz to nawet spoko.
@G06DbT: 34 ultrawide? @patryk-kabacinski-1 no tez fakt, nie pomyslalem o udostepnianiu ekranu, dzieki za hinta @DziadLab o kurde, 2 takie byki? Da sie to ogarnac wzrokiem? :D @open_or_die o dzieki, to moze byc jakis pomysl
aktualnie jade na 1x 32" 4k i jest calkiem wygodnie, ale czasami przydaloby sie odrobinke wiecej na
@Wloczykij2: jak weźmiesz 34" czyli realnie 2x24" to wystarczy okna przypinać do krawędzi, wtedy dzielą ekran dokładnie na pół. W pracy na wielu oknach jest w miarę wygodnie. Ale dual mode robi to po prostu lepiej.
@open_or_die: To ja czesto robie przypinanie windowsowe na pol, ale chyba teamsy na screen share tego nie ogarniaja i chca udostepnic caly ekran :( Wiec taki dual mode bylby miod
@TurboBlejzer Kupa softwaru na MacOS i Windows, który pozwala na dzielenie monitorów na dowolne mniejsze kawałki razem z supportem przyciągania okien i skrótów klawiaturowych. Co do sharowania to sharujesz okno zamiast całego ekranu. Pracuję tak (nie gram w ogóle na kompie) od od 6 lat i jestem bardzo zadowolony.
@TurboBlejzer Imo nawet do grania się to nie nadaje, miałem taki dupny 49" oled i powiem ze wole mieć 2x 27 albo 3x27. Dużo lepiej się gra i klika (z tym że nie pracuje przy kompie)
@TurboBlejzer @TurboBlejzer polecam gorąco. Przesiadka z dwóch była na początku ciężka, bo trzeba trochę zmienić przyzwyczajenia, ale jak już sobie ogarniesz to jest elegancko. Pracuje na macbooku podlaczonym do tego monitora na 2/3 ekranu, a na pozostalej 1/3 mam podpietego PC. Do tego myszka i klawiatura z możliwością przełączania urządzeń i jest gitara. Monitor firmy LG i od razu odradzam instalowanie ich softu do dzielenia ekranu bo jest totalnie nieuzyteczny
@Hayabussa: o niezly konfig, ale czekaj, jak 2/3 ekranu jest Mac a 1/3 win to co zarzadza dzieleniem? PowerTools z windy? Jak mac wie ze moze uzyc tylko 2/3?
MIałem 2x24", potem dołożyłem taki 25" ultrawide na górę, teraz ostatnio zmiana dolnych na 2x27". Praca na tych dwóch dolnych, górny do rzeczy mniej ważnych - pasuje mi taki chaos, bo mogę odkładać tak kilka mniej ważnych rzeczy i tylko zerkać na nie.
Pracuje ktos na DQHD 45-49"? Ma to jakis sens do pracy czy tylko do giercowania? :D Nie wiedzialem ze takie kolosy istnieja.
Duzo pracuje na wirtualnej maszynie ale czesto musze przeskakiwac na swojego fizycznego lapka do calej reszty (maile, teamsy i takie tam). A na takim monitorku moglbym miec w sumie dwie maszyny "obok siebie" :D Lub nawet jesli byla by to tylko wirtualna maszyna to moglbym miec pare okien otwartych obok siebie, przegladarka, ze 2 x MSSMS + cos jeszcze.
Tylko mysle czy to nie overkill xD
źródło: s-l1600
PobierzOgólnie gdybym miał jeszcze raz kupić wybrałbym 3 monitory bo taki monitor to bardziej wizualny bajer, a niżeli coś co zmienia życie.
@patryk-kabacinski-1 no tez fakt, nie pomyslalem o udostepnianiu ekranu, dzieki za hinta
@DziadLab o kurde, 2 takie byki? Da sie to ogarnac wzrokiem? :D
@open_or_die o dzieki, to moze byc jakis pomysl
aktualnie jade na 1x 32" 4k i jest calkiem wygodnie, ale czasami przydaloby sie odrobinke wiecej na
@TurboBlejzer: tak, ten od xiaomi, gaming monitor coś tam, używam od jakoś 5 lat.
Ale dual mode robi to po prostu lepiej.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzKomentarz usunięty przez autora
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierzźródło: temp_file8510424840131641659
Pobierzźródło: PXL_20250924_071656382
Pobierz