Wpis z mikrobloga

Ile kasztanów można znaleźć w jednej łupinie? Zazwyczaj jeden owoc kasztanowca mieści jedno nasiono. Zdarza się jednak, że wewnątrz łupiny rozwijają się dwa lub w rzadszych przypadkach, nawet trzy kasztany - są wtedy najczęściej bocznie spłaszczone, a nie kuliste jak pojedyncze nasiona.

Największa jak dotąd odnotowana liczba kasztanów, które wyrosły w jednej łupinie, to pięć, a rekordowy egzemplarz został znaleziony w 2017 roku w Bush Hill Park w Enfield (UK). Przypuszcza się, że tego rodzaju zwielokrotnione kasztany powstają na skutek zrośnięcia się ze sobą dwóch sąsiadujących kwiatów.

#ciekawostki #przyroda #natura #rosliny #drzewa
tag serii: #7ciekawostekprzyrodniczych
Apaturia - Ile kasztanów można znaleźć w jednej łupinie? Zazwyczaj jeden owoc kasztan...

źródło: Aesculus_hippocastanum_fruit_5

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Apaturia: O kurde pare razy znalazło sie dwa kasztany w jednej łupinie za dzieciaka, ale żeby pięć? Gdybym na takiego trafił to przez resztę życia bym się tym chwalił (ʘʘ)
  • Odpowiedz
czy ktoś mi wytłumaczy bo mnie to naprawdę irytuje - do momentu, gdy pojawili się tu ukraińcy w parkach miałem kasztanów tyle, że się można było o nie wywrócić, zbierały sobie dzieci w okolicznych przedszkolach itd. no masa.
teraz widzę, że ukry wymiatają wszystko, łażą z torbami i nawet po drzewach skaczą, żeby je strącać. wymiecione co do jednego.
czy oni jeż żrą, czy co z tym robią bo dla mnie to
  • Odpowiedz