Wpis z mikrobloga

@jenkins_slave: wziąć uważam, że k-------m xtb jest mieszanie zwykłych papierów z cfd. Wielu początkujących się na to łapie. Oczywiście zaraz usłyszę, że osobna zakładka na kontrakty to by tyle nie zarobili. Jakby c--j z ich zyskami, odstraszają takim zachowaniem ludzi xd
  • Odpowiedz
  • 119
@jenkins_slave: szczerze mówiąc to cały interfejs xtb jest tak skonstruowany żeby golić zielonych frajerów. Niepoważne jest to, że wciąż nie ma odrębnego wyszukiwania etfów, akcji i CFD, ani nawet żadnego toggle do wyłączenia dostępu CFD
  • Odpowiedz
@jenkins_slave: Widze takie cos i zastanawia mnie jak mozna az takim minimum za cos sie zabrac. W internecie od cholery poradnikow co i jak a dla kogos latwiej przelac te 500 zl wstawic post i zeby ktos za reke powiedzial co i jak. Naprawde jako gatunek zmierzamy do tak silnego rozleniwienia ze za 10-20 lat umiejetnosc np jazdy autem czy chec wstania z lozka bedzie robila na ludziach wrazenie.
  • Odpowiedz
Niepoważne jest to, że wciąż nie ma odrębnego wyszukiwania etfów, akcji i CFD

@Croni: to akurat po części jest: szukaj -> wybierasz kategorię (np akcje) -> wpisujesz nazwę spółki -> w wynikach nie ma cfd. Ale zgadzam się, że powinna być możliwość wyłączenia CFD na amen.
  • Odpowiedz
@dzony77: z jednej strony tak, a z drugiej przychodzisz test na wejściu i w teorii powinno Ci się coś zaświecić że jest cfd i akcje i sprawdzić czym to się różni a nie na ślepo klikać i potem Panie my nie wiedzieli
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89: prawda, ale w innych kontach maklerski, które mam (bossa, alior) kontrakty są zupełnie gdzie indziej i użytkownik, które chce tylko kupować akcje , etfy tam nie wchodzi :D
Także no jest to trochę tricky pod względem ux
  • Odpowiedz
debili nie szkoda, sam lubię się pobawić w cfd, niestety często dzwignia jest za mała. Ale wchodzenie na cfd pod zloto itd, to juz jest glupota xD
  • Odpowiedz
@Croni: Revolut tak bardzo hejtowany tutaj nie warty polecenia ma od niedawna cfd i żeby zacząć je kupować Trzeba potwierdzić ryzyko itd i nie da się pomylić z cfd tego i przypadkiem kupić, bo w zwykłym wyszukiwaniu cfd nie wyskakuje
  • Odpowiedz
@dzony77 ja tak straciłem na xtb na btc 10k. Nie miałem pojęcia, że to kontrakt. Najlepsze, że gdybym kupił Bitcoina, to przez ten czas bym zyskał. Tak wiem, jestem sobie winny, bo nie spojrzałem. Dlatego nie narzekam, tylko informuję.
  • Odpowiedz
@Croni: w T212 jest zupełnie oddzielna zakładka. Ostatnio w ogóle zrobili dodatkowe konto do którego możesz podpiąć kartę. Czyli jak Ci wpada dywidenda to żebyś przypadkiem nie wypłacał też hajsu z akcji. Spoko opcja. Jak wchodzę na XTB to mi się odechciewa cokolwiek robić z tą aplikacją, jest tak beznadziejna.
  • Odpowiedz