Wpis z mikrobloga

• 15
@Notes

Mam kilka sklepów. Nie w Polsce! Za płatności kartą płacę prowizję i wynosi ona mniej więcej w zależności ile było transakcji w miesiącu od 700 do 1500€ miesięcznie za jeden sklep!

Myślę że żaden z was nie chciałby oddawać takich pieniędzy nikomu z własnej nieprzymuszonej woli.

Ciekawe jakbyście chętne płacili kartą jakby prowizja za płatność ściągana była z waszego konta xD
  • Odpowiedz
@freeszpak: a kto ma sprzedaz na niskiej marzy? bo na pewno nie ci bidni psiembiorcy ktorzy najwiecej kwicza o gotowke i wystawiaja co najwyzej paragony niefiskalne albo inne kelnerskie.

na niskiej marzy to operuja dyskonty typu lidl czy biedronka, i ich jakos stac, a nawet stawiaja masowo kasy samoobslugowe z platnoscia stricte karta. przy >20% marzy w zwyklym spozywczaku nie oplaca sie zaplacic 0,5% od transakcji, ale przy <10% marzy
  • Odpowiedz
@Notes

Za płatności kartą płacę prowizję i wynosi ona mniej więcej w zależności ile było transakcji w miesiącu od 700 do 1500€ miesięcznie za jeden sklep!

A druga sprawa, policzyłeś może ile stracisz dając płatność tylko gotówką? Bo to nie działa tak, że jak dasz kartkę to wszyscy będą płacić gotówką - po prostu pójdą do innego sklepu.

Druga sprawa to 700 euro to wcale nie tak dużo, jeden z moich
  • Odpowiedz
@Notes: To zrezygnuj z terminala i zobacz o ile spadną tobie przychody. Zobaczymy wtedy czy te 1500 euro opłaty to dużo czy mało.

Janusze nie zdają sobie sprawy, że ten "olaboga haracz okradają" jest odprowadzany od transakcji, która bez tego terminala by się bardzo często nie odbyła, bo coraz więcej osób nie nosi gotówki przy sobie tylko płaci kartą. Ja nie pamiętam kiedy miałem 100zł w portfelu, wszystko kartą. Wygodnie
  • Odpowiedz
@Ka4az paypal ma wyższą prowizję niż mój operator. Zabawne że wziąłeś niższą kwotę pomimo tego że obok napisałem górne widełki.
Nie wiem też czy zauważyłeś że napisałem tak że to kwoty za jeden sklep. O tym ile kasuje Shopify i PayPal już nawet nie wspomnę ale też w sumie jest logiczne że w sklepie online nie ma możliwości płacenia gotówką ;)

Liczyć nie muszę bo system daje mi statystyki. Zdecydowana większość
  • Odpowiedz
Jedyny plus płatności kartą jest wygoda i brak opłat „dla klienta”

@Notes: No i za to właśnie płacisz te oszałamiające kwoty. Możesz zawsze nie płacić i klienta nie mieć, jeśli to ci się bardziej opłaca.
  • Odpowiedz
@wstanczyk to może ty zapłać te prowizje jako klient. Zawsze możesz wybrać gotówkę skoro ci się nie opłaca.
Zabawne że drą ryja te osoby których portfel pod względem tego tematu jest bezpieczny.
A jakby sami musieli zapłacić to byłoby że „olaboga okradajo”
Czemu w takim razie plebs ma pretensje do banków o wysokie prowizje, odsetki i opłaty za kredyty na mieszkania? XD
Ale z was hipokryzja wychodzi
  • Odpowiedz
@Ka4az hej hej hej :) gdzie takie niskie prowizje? Daj namiary na takich operatorów proszę :)))

@Notes: xD każdy operator w PL. Zobacz sobie oferty mBank, ING - wszystkie banki dają zajebiste promocje.

W dalszym ciągu rozmawiamy o tym, że większość płacze, że prowizja banku, ale to chodzi tylko i wyłącznie o to żeby nie dawać paragonu xddd
  • Odpowiedz
@Pawel993 Ale on tego tak wprost nie widzi. A jak ktoś płaci raz 10 zł i on widzi, że z tego jest ileś tam groszy prowizji i to od razu, to dla niego są to konkretne straty. W sumie dziwię się, jak takim udaje się prowadzić biznes, skoro nie potrafią planować nawet na miesiąc do przodu?
  • Odpowiedz
to może ty zapłać te prowizje jako klient

@Notes: Przecież tak własnie jest, płacę ją w cenie.

Zawsze możesz wybrać gotówkę skoro ci się nie opłaca.

I zawsze mogę wybrać inny sklep niż janusza, co zmusza mnie do gotówki, bo on potrzebuje mieć pieniądz poza oficjalnym obiegiem xD Już sam fakt, że podałeś opłaty miesięczne w wartościach bezwzględnych, bez uwzględnienia obrotu pokazuje, jakie masz intencje.
  • Odpowiedz
@wstanczyk nie do końca płacisz w cenie. Gdyby tak było produkty byłyby jeszcze droższe. Uwzględnienie opłat w cenie jest możliwy tylko w nielicznych branżach. W zdecydowanej większości konkurencja jest na tyle duża że sprzedawcy muszą dostosować się do rynku i zamiast obciążać klienta opłatami rezygnują z marży. Tak można działać bardzo długo (bo przecież przedsiębiorca wcale nie musi się nachapać prawda xD) ale w pewnym momencie sprzedaż staje się nieopłacalna. Bo
  • Odpowiedz
@Ka4az napisałem wyżej wyraźnie że prowadze biznes w Niemczech ;) wystarczy czytać co się komentuje.

W Polsce sytuacja wygląda zupełnie inaczej niż w całej Europie. Polska ma ustawa zagwarantowane niskie prowizje… w Niemczech opłaty za płatność kartą wahają się od 1,7 do 3%
Skór jesteś z branży albo znasz matematykę lepiej niż czytanie ze zrozumieniem to widzisz chyba różnicę xD
  • Odpowiedz
@Ka4az napisałem wyżej wyraźnie że prowadze biznes w Niemczech ;) wystarczy czytać co się komentuje.

W Polsce sytuacja wygląda zupełnie inaczej niż w całej Europie. Polska ma ustawa zagwarantowane niskie prowizje… w Niemczech opłaty za płatność kartą wahają się od 1,7 do 3%

Skór jesteś z branży albo znasz matematykę lepiej niż czytanie ze zrozumieniem to widzisz chyba różnicę xD

@
  • Odpowiedz