Wpis z mikrobloga

Zawsze powtarzam, że nie po słowach a po czynach poznacie Trumpa. Sporo ostatnimi czasy krytykuje USA ale niestety muszę. Dla nas Europejczyków, Polaków zaczyna robić się groźnie. Dodatkowo uzależnienie od USA jest zbyt wielkie zarówno w kwestii zbrojenia jak i w kwestii technologicznych. Europejscy politycy budzą się zbyt wolno. Decyzje są ślamazarne. A już nasi politycy to mam wrażenie są w notorycznej fazie wyparcia. Jakby nie wierzyli, że ktoś mógłby nas zwyczajnie przehandlować.

Europa została sama i musimy się podnieść. Podnieść biznes zbrojeniowy, biznes technologiczny. Trzeba inwestować. To nam kiedyś się zwróci. Nie można być zależnym od kogoś. Tym bardziej, że kolejny amerykański prezydent wcale nie musi być Europie przychylny. Może być jeszcze gorzej.

#polityka #usa #trump #polska #europa
Sin- - Zawsze powtarzam, że nie po słowach a po czynach poznacie Trumpa. Sporo ostatn...

źródło: IMG_6839

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sin-: Bardzo mi przykro, ale pieniądze na ten cel zostały już wydane na wieloletnie utrzymywanie bezrobotnych somalijczyków, syryjczyków i afgańczyków masowo sprowadzanych do europy.
  • Odpowiedz
@Sin-: W jaki sposób podnieść biznes technologiczny? Do tego potrzebne są odpowiednie osoby, o które konkuruje również USA oraz zasoby, których przewaga również leży po ich stronie. Sama decyzja polityczna nie wystarczy... Politycy w zasadzie dostosowują się do panujących warunków i mogą odpowiednio pokierować tym co mają. Dodatkowo biznes raczej z Europy się wynosi, a żaden specjalista wysokiej klasy nie będzie godził się na coś gorszego mogąc mieć lepsze życie
  • Odpowiedz
@kinasato: i gdzie te pieniądze zniknęły? W sensie ci somalijczycy i syryjczycy te pieniądze zjadają i palą nimi w piecu i one znikają z gospodarki?

@fidelio-fidelio: Powiedz wszystkim, że jesteś totalnym analfabetą ekonomicznym, nie mówiąc, że jesteś totalnym analfabetą ekonomicznym.
  • Odpowiedz
@kinasato: Typie ty przypisujesz mi coś co sam wlasnie udowodniles bo cię zgasiłem jak peta o kraweznik.
Co Pan memcen i dziki trener nie powiedział jak to działa?? Nasluchales się o "przejadaniu" pieniędzy i myślisz że serio je jedzą XDDD

Hahahahah mam Ci rozrysować jak pieniądze trafiają do sektora prywatnego???
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 5
@ab_ovo_usque_ad_mala:

Europa przez lata była zbyt wygodna i oddawała pole i w technologii, i w zbrojeniówce. Ale to nie znaczy, że już się nie da.

Jest ogromny potencjał. Mamy świetne uczelnie i instytuty badawcze, mamy globalnych liderów (ASML w półprzewodnikach, Airbus w lotnictwie, Siemens, Dassault, Leonardo), tylko brakuje konsekwencji i wspólnego działania. Problemem nie jest brak ludzi. Oni są, ale często wyjeżdżają, bo ekosystem inwestycyjny w USA daje im szybsze finansowanie
  • Odpowiedz
@fidelio-fidelio: Po twoim wpisie dosyć jasno widać, że właściwie to zesrałeś się, a nie zgasiłeś mnie jak peta. A teraz leć powybijać parę okien, żeby szklarz miał robotę i gospodarka rosła.
  • Odpowiedz
@kinasato: widzisz jakie glupie te chińczyki. Przejedli pieniadze i muszą drukować nowe. Idź im doradzać specjalisto od ekonomii HAHAHAHHA

Widać największe gospodarki świata są głupie. Chlop na wykopie którego jedyny argument to "nie znasz sie" i nie potrafi odpowiedzieć na pytanie to wzór XXD
fidelio-fidelio - @kinasato: widzisz jakie glupie te chińczyki. Przejedli pieniadze i...

źródło: 1000094520

Pobierz
  • Odpowiedz
@Sin-: W jaki sposób oddawała pole w technologii? W zbrojeniówce to jeszcze mogę rozumieć, bo tam jednak rola państwa jest gigantyczna, ale technologia? W USA korporacje technologiczne zwyczajnie powstawały, nikt ich do tego nie zachęcał, ani nie przymuszał. W Europie też były programy unijne dla startupów, co się stało z tymi wszystkimi firmami po skończeniu się pieniędzy z grantów?

Dodatkowo skąd wziąć setki miliardów euro, jeśli nie więcej na ten
  • Odpowiedz
@fidelio-fidelio: Wow, nie wiedziałem, że Chińczycy też wydają miliardy na social dla Somalijczyków i Afgańczyków zwiększając w ten sposób podaż pieniądza. No bo chyba nie byłbyś aż takim kretynem, żeby podawać jako argument nic nie mający z tematem wykres dotyczący kraju na innym kontynencie, gdzie te pieniądze są zupełnie inaczej wydawane? Ps. Już więcej nie odpisze, Towarzyszu!
  • Odpowiedz
@Sin-: To wszystko już się stało, ten rynek i biznes już został przejęty przez USA. To amerykańskie korporacje mają prawa do technologii i potężną armię i inne narzędzia do jego egzekwowania. Rozmowa o błędach nie ma sensu, bo one już zostały popełnione, a teraz pozostają jedynie konsekwencje. Dodatkowo inne problemy, jak na przykład te polskie - aby wojsko, ochrona zdrowia i inne państwowe sektory działały, przy obecnych nakładach konieczne jest
  • Odpowiedz
@Sin-: Nie ma w naszej rzeczywistości takiego organizmu politycznego jak "Europa" - są Niemcy, jest Francja, jest UK, nie wiem, jest Polska, ale nie ma czegoś takiego jak jedna Europa.

Zamiast szczuć na Amerykanów i oddalać się od najważniejszego państwa zachodu, to raczej powinniśmy ich do siebie coraz bardziej przyciągać, bo bez nich nasz region środkowoeuropejski jest zgubiony, takie są fakty.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Chad-z-Boboli: Czy Ty jesteś ślepy czy głuchy? Czy może jednocześnie? Nie chce Ciebie obrażać ale Europa to nie tylko Niemcy czy Francja. To jest cała UE.

Jesteśmy skończonymi dzbanami, że oparliśmy się tylko i wyłącznie na USA.

W obronności faktycznie dopiero raczkujemy, ale już dziś są wspólne inicjatywy ( European Sky Shield, Europejski Fundusz Obronny, Readiness 2030). To nie jest jeszcze armia europejska ale to już coś więcej niż tylko Niemcy
  • Odpowiedz
Nie chce Ciebie obrażać ale Europa to nie tylko Niemcy czy Francja. To jest cała UE.

@Sin-: Wydaje mnie się, że jeszcze po prostu życia nie zasmakowałeś i stąd tak bardzo wierzysz w jakieś pojednania i zjednoczenia. ( ͡º ͜ʖ͡º) To peryferia pod przyszłym zarządem francusko - niemieckim. UK raczej pozostanie w strefie wpływów USA.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@ab_ovo_usque_ad_mala: Wręcz przeciwnie. To Amerykanie nam pokazują środkowy palec i zwyczajnie nie mamy wyjścia.
Nie wiem czy rozmawiam teraz z jakimś fanem USA czy trollem ale to nie Europa rozpoczęła rozwód. Praktycznie dzień po dniu otrzymujesz negatywne komunikaty od administracji USA. I to bez względu na pokłony w stosunku do USA. Wielka Brytania nie otrzymała praktycznie nic od USA obecnie. Także i oni obecnie mają jeden wielki ból głowy. Żebyś
  • Odpowiedz
@Sin-: Owszem darzę USA sympatią, ale nie nazwałbym siebie fanem. Takie są po prostu fakty, to prawdziwa potęga, a od Europy się odwraca, bo nikomu nie jest ona do niczego potrzebna. Poza tym Niemcy i Francja (elity niemiecko - francuskie) nie są zainteresowane jakąś partnerską rozmową z krajami typu Polska, tylko zarządzaniem terenami wchodzącymi w skład UE. No i tak szczerze to Polska nie ma żadnej pozycji do takich rozmów,
  • Odpowiedz