Wpis z mikrobloga

Jak jest mi smutno to pocieszam się tym, że przynajmniej nie jestem frajerem, który zakredytował się na 30 lat na kurnik z kuchenką gazową obok sofy. Dosłownie w nieludzkim ustroju, gdzie Fiat 126p był nieosiągalnym marzeniem narodu, staliśmy cywilizacyjnie na wyższym poziomie i nie gotowało się rosołu 2 metry od telewizora XD

#przemyslenia #nieruchomosci #polska
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

staliśmy cywilizacyjnie na wyższym poziomie i nie gotowało się rosołu 2 metry od telewizora XD

@czerstwy_swierszcz: Bo w salonie spali staży na kanapie. Zresztą mieszkam w płycie w której w------o ścianę pomiędzy salonem i kuchnią i uważam to za spoko kompromis. Tzn oczywiście chcialbym mieć osobną kuchnię ale nie taką w formacie 2m x 1,5m tylko pełnowymiarową.
  • Odpowiedz
@czerstwy_swierszcz: poważnie nie widzisz różnicy między sraniem a gotowaniem? Aneks jest znacznie wygodniejszy w codziennym użytkowaniu. U siebie wyburzyłem ścianę, by przerobić kuchnię na aneks i to była zmiana bardzo na plus.
  • Odpowiedz
@Tagliacozzo: czy ja wiem. Nawet w takiej sytuacji jest to wątpliwa kwestia. Bo gotując coś, co musisz doglądać co jakiś czas, musisz albo siedzieć, albo chodzić co chwilę do osobnego pomieszczenia. Otwarte przestrzenie dzienne są przyjemne w użytkowaniu.
  • Odpowiedz
@goferek: ja p------e z tym doglądaniem to naprawdę muszą pisac ludzie którzy nigdy nic w zyciu nie gotowali xD. Nie da się gotować z doskoku potraw które wymagają uwagi. A te które można zostawić to sobie mogą stać bez nadzoru. Poza tym kuchnia jest pomieszczeniem stycznym do salonu. ale od niego odseparowanym. Więc tak czy siak możesz doglądać gotowania, a jednocześnie oglądając tv nie musisz doglądać tego jaki masz r--------l w
  • Odpowiedz
@Tagliacozzo: ok, a jakie są zalety wydzielania osobnej kuchni? Zakładając, że nie masz syfu w kuchni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Teraz zaprojektowałem sobie przestrzeń dzienną około 40 m2 i nawet mnie nie kusi, by zamykać kuchnię w osobnym pomieszczeniu. To już nie te czasy, gdy każde pomieszczenie musiało mieć drzwi, bo ludzie koczowali na zbyt małym metrażu w każdym możliwym zakamarku mieszkania.
  • Odpowiedz
- Brak zapachów, no ale to chyba oczywiste

@Tagliacozzo: zapach praktycznie zaraz znika, chyba, że masz kiepską wentylację

- brak dźwięków np. smażenia (no zagłuszy ci to tv
  • Odpowiedz
@goferek: Wzbudzasz we mnie obrzydzenie bo jesteś typem konsumenta, który w przyszłości będzie bronił komunalnych sraczy i prysznicy. No bo ile dziennie przebywasz w tym kiblu? 15 minut? A jak długo się myjesz? Drugie tyle? Obecnie mieszkanie to wydatek oscylujący blisko miliona PLN dosłownie ze ścianą kuchenną obok kanapy (bo aneksem już tego nie można nazwać) zamiast pełnoprawnej kuchni. To było nie do pomyślenia nawet za komuny w mieszkaniach o
  • Odpowiedz
@goferek: Tak, tak, Polacy uwielbiają ścianny kuchenne przy tapczanie, 20 letnie auta i niskie wynagrodzenie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Deweloperuchy zagęszczają wszystko żeby maksymalizować zyski a ty bronisz tego rozwiązania, które w głównej mierze jest realizowane w pomieszczeniach ok. 20 m.kw.
  • Odpowiedz
Nie musisz latać przez całe mieszkanie pomóc odkręcić słoik czy coś przypilnować na gazie.

@MrPr0h: Przypominam, że Polacy kupują mieszkania o średniej wielkości 51,9 m.kw XDD Ja nie wiem, czy wam płacą, czy naprawdę jesteście tak głupi żeby tego bronić?

https://biznes.pap.pl/wiadomosci/nieruchomosci/sredni-metraz-nowego-mieszkania-w-i-polroczu-wyniosl-519-m-kw-gus#:~:text=%C5%9Arednia%20powierzchnia%20mieszkania%20w%20budynkach%20jednorodzinnych%20wynios%C5%82a%20131%2C9%20m,budynkach%20wielorodzinnych%20%E2%80%93%2052%2C0.
  • Odpowiedz
@czerstwy_swierszcz: no i jak to się ma do tych klitek 40-45m2 z wielkiej płyty 2 pokoje z odrębną kuchnią i jedną łazienką, gdzie jak masz 3 osoby w domu to każdy przy każdym musi z toalety korzystać, bo kolejka jak do Toi Toia na dożynkach się robi? Płacisz za metr - jak Cię stać na 50 metrów to chcesz, by maksymalnie wykorzystać przestrzeń, a nie tworzysz problemy typu gdzie tu
  • Odpowiedz
- Brak zapachów, no ale to chyba oczywiste

@Tagliacozzo: W tej ubóstwianej przez wykop wielkiej płycie gdzie osobna kuchnia to de facto standard j---e praktycznie zawsze w niedziele obiadami na klatce xD

Ta osobna kuchnia to może mieć sens przy domu 100mkw+ z jakimś zajebistym okapem podłączonym do wentylacji, jak masz klite deweloperską 40mkw to zapach ryby albo smażenia i tak będzie się unosił po mieszkaniu xD
  • Odpowiedz
@goferek no na wykopie były ankiety typu aneks vs osobna kuchnia i było tak 55 do 45, deweloperzy tak budują dla zysków nie dlatego że każdy tak chce. Dużo zależy od tego czy dużo gotujesz, ja dużo więc wolę osobna kuchnie
  • Odpowiedz