Od ostatniego czasu prace poszły odrobinę do przodu a ja nie miałem czasu aby napisać postu. Skończyłem konstrukcję całego wartatu dodałem belki w środku pod dachem aby można było położyć tam jakieś graty, ostatnimi dniami położyłem z ojcem membranę dachową i ruszt pod blachę która ma przyjechać pod koniec tego tygodnia.
Aktualne koszty projektu Płyta Fundamentowa: 4309 PLN ( https://wykop.pl/wpis/78886047/osoby-chcace-byc-wolane-do-kolejnych-aktualizacji- ) Drewno C24 45 x 145 x 6000 77szt 6735PLN (6415PLN + transport 350 PLN) izolacja pozioma 65PLN wkręty ciesielskie 305PLN drzwi techniczne + brama garażowa hoorman 2500x2125 antracyt 1978 PLN sprzedane drewno 23 deski C24 45 x 145 x 6000 0.9m3 +1800zł membrana dachowa 180PLN 2x wkręty wkss 6x100 95PLN łaty dachowe 520PLN Blacha trapezowa, rynny + płaty blachy na obróbkę 2550 PLN 18 płyt osb 12mm 1255 PLN wkręty do kręcenia płyt osb 60 PLN wkręty talerzowe 8x120 32 PLN
@Wielki_Wladca_Wypoku: Mnie zawsze dziwią te kontr łaty. Nigdy ich nie stosowałem u siebie na dachach. Ja bym kładł membranę na łaty (i tak też nie raz zrobiłem) co jest prawie tak jak blacha z filcem. I tu i tu "membrana" leży bezpośrednio na łatach a nie pomiędzy krokwiami, a łatami.
ten budynek jest na zgłoszenie i żeby je uzyskać musiałem dorobić dokumentacje dla PGE aby łaskawy Pan nie zgłaszał sprzeciwu do mojego zgłoszenia do starostwa. ponad 3 miesiące przerzucania się listami.
@Wielki_Wladca_Wypoku: Ogólnie cała procedura budynków na zgłoszenie to koszmarny bubel prawny. Przerabiam właśnie ten temat z domkiem letniskowym. - Wysłałem zgłoszenie, projekt etc. Wysłałem pismo do Energa że prąd chcę mieć. - Energa odpisuje, że chcą pismo z pozwoleniem na budowę lub zgłoszenie.
@Raum o bulwa xD w srogie g---o wpadłeś xD ja to musiałem zrobić profil skrzyżowania z liniami średniego napięcia ale żeby znaleC w okolicy człowieka który to robi to czyni z cudem bo nikt się nie chwali że to potrafi zrobić,większość osób które to robiły i powszechnie było wiadomo że zrobią za kilka stówek już dawno leżą na cmentarzu
@peanut_whu Wylać płyte to nic trudnego jak nie masz ręki mógłbyś poratować się profilami czym kolwiek po czym mógłbyś ściągnąć beton. OP ma rację nic trudnego jeszcze jakbyś zamówił beton z pompą to całe 40 min i fajrant
@ekektrykpozdalnym chodzi tylko i wyłacznie o wentylacje dachu. Jest to w sumie dość ciekawe zagadanie, które polecam zgłębić. Przy poddaszach użytkowych trzeba zwrócić szczególną uwagę na ruch powietrza w obszarze więźby, ponieważ zamknięcie wszystkiego na szczelnie spowoduje jednego wielkiego grzyba i wymianę drewna po 5 latach.
ale fundament wydaje mi się zbyt skomplikowany, czasochłonny i drogi.
Ja miesiąc temu robiłem płytę 10m2 (gr.12cm) sam z żoną, z betonu z betoniarki i udało się całkiem elegancko. Z tym że cały dzień roboty. Robiliśmy tak bo raz nikt by mi nie przywiózł 1m3 betonu, a dwa nawet jakby to nie było jak dojechać na miejsce budowy bo robiliśmy to na końcu działki gdzie nie da się
@Wielki_Wladca_Wypoku: mam do zrobienia w tym momencie narzędziownie 2,5x5m :) Dzięki za podpowiedź jak to można zorobić. Już mam płytę. Teraz kolej na drewno i resztę. Co chcesz dać na ściany?
@peanut_whu to walnij płytki chodnikowe, jednak zeby się nie pokrzywiły i tak musisz zrobić dobry podklad. Jak przygotujesz podłoże to płytę moment zrobisz. Gruszka wyleje, 2 do rozciągania... jak podeschnie dobrze zatrzeć i czesc
@hocuspocus na OSB zamierzam dać styropian właśnie 3 lub 5cm, w zależności czy dostane w lokalnym składzie budowlanym listwę cokołową na 3 cm styropianu, w środku między reglami będzie wełna 15cm zamknięte także OSB 12mm
@Makarow tak samo mam zrobiony mój wlany dom i nic nie gnije
#budujzwladca #budujzwykopem #warsztat
Cześć Wszystkim,
Od ostatniego czasu prace poszły odrobinę do przodu a ja nie miałem czasu aby napisać postu. Skończyłem konstrukcję całego wartatu dodałem belki w środku pod dachem aby można było położyć tam jakieś graty, ostatnimi dniami położyłem z ojcem membranę dachową i ruszt pod blachę która ma przyjechać pod koniec tego tygodnia.
Aktualne koszty projektu
Płyta Fundamentowa: 4309 PLN ( https://wykop.pl/wpis/78886047/osoby-chcace-byc-wolane-do-kolejnych-aktualizacji- )
Drewno C24 45 x 145 x 6000 77szt 6735PLN (6415PLN + transport 350 PLN)
izolacja pozioma 65PLN
wkręty ciesielskie 305PLN
drzwi techniczne + brama garażowa hoorman 2500x2125 antracyt 1978 PLN
sprzedane drewno 23 deski C24 45 x 145 x 6000 0.9m3 +1800zł
membrana dachowa 180PLN
2x wkręty wkss 6x100 95PLN
łaty dachowe 520PLN
Blacha trapezowa, rynny + płaty blachy na obróbkę 2550 PLN
18 płyt osb 12mm 1255 PLN
wkręty do kręcenia płyt osb 60 PLN
wkręty talerzowe 8x120 32 PLN
Suma 16 284 PLN
#budujzwladca #budujzwykopem #warsztat
Cześć wszystkim,
Wybaczcie że nie dałem info w zeszłym tygodniu lecz wydało mi się to zbędne ponieważ zrezygnowałem z lania płyty ponieważ padał deszcz tamtego
źródło: warsztat3
Pobierz@Wielki_Wladca_Wypoku: Ogólnie cała procedura budynków na zgłoszenie to koszmarny bubel prawny. Przerabiam właśnie ten temat z domkiem letniskowym.
- Wysłałem zgłoszenie, projekt etc. Wysłałem pismo do Energa że prąd chcę mieć.
- Energa odpisuje, że chcą pismo z pozwoleniem na budowę lub zgłoszenie.
źródło: Bez tytułu
PobierzWołaj
Ja miesiąc temu robiłem płytę 10m2 (gr.12cm) sam z żoną, z betonu z betoniarki i udało się całkiem elegancko. Z tym że cały dzień roboty. Robiliśmy tak bo raz nikt by mi nie przywiózł 1m3 betonu, a dwa nawet jakby to nie było jak dojechać na miejsce budowy bo robiliśmy to na końcu działki gdzie nie da się
@hocuspocus na OSB zamierzam dać styropian właśnie 3 lub 5cm, w zależności czy dostane w lokalnym składzie budowlanym listwę cokołową na 3 cm styropianu, w środku między reglami będzie wełna 15cm zamknięte także OSB 12mm
@Makarow tak samo mam zrobiony mój wlany dom i nic nie gnije