Polecę Wam grę przygodową point&click od czeskiego studia Amanita Design, twórców serii "Samorost" - "Machinarium" z 2009.
Dlaczego warto zagrać? Jest ręcznie rysowana i w ogóle się wizualnie nie zestarzała, ma unikalny klimat i dużą dozę steampunku. Zajmuje około 300mb i pójdzie na dosłownie każdym sprzęcie, a kupić ją możecie także na telefony i będzie to dokładnie ta sama gra, jak na konsolach oraz PC (wyszła na PC, Switch, XONE, PSV, PS3, iOS, AND i PS4). Fani klasycznych przygodówek pewnie ją znają, a wszystkim tym, którzy chcieliby zacząć przygodę z gatunkiem, a nie wiedzą od czego - polecam właśnie tę jakże urokliwą gierkę.
@patryk-wuwuw: Przeszedłem jakiś tydzień temu. Szczerze, nie wiem czy polecić. Jest ładna, klimatyczna, gra się fajnie, ale ma jedną wadę - ledwo się zaczęła i już skończyła. W momencie, gdy odfrunęli, liczyłem na to, że będzie nowa plansza i trudniejsze zagadki w dwie osoby, a tu the end.
@chlodna_kalkulacja: Myślę, że to specyfika całego gatunku. Gry 3D z w miarę otwartymi światami można trochę rozciągnąć, zwiększyć dystans między lokacjami, napakować znajdziek i pytajników, pobawić się w backtracking itp. W dwuwymiarowych grach przygodowych każda plansza musi oferować coś nowego, a zagadki muszą być przemyślane. Takie gry są przez to bardziej "ściśnięte" i ograniczone do jakichś 3-10 godzin (zależy od budżetu, którym dysponuje developer). W latach 90. oraz na przełomie
@patryk-wuwuw: Jasne, mogę się z tym zgodzić, że twórca gry zrobił tyle, na ile pozwalały jego możliwości (w tym finansowe). Jakoś tak nostalgia ze starych point and click na DOS podpowiada mi, że tamte były dłuższe, lokacji było więcej, a zagadki ciekawsze (np. the neverhood albo goblins 3, choć w tej grze było sporo absurdu).
@patryk-wuwuw: na k4g za 12,41 jest z kodem GGD12PR8, albo na kinguinie 19,73 DZięki , że przypomniałeś, moze kupię i sobie pogram na weekend. Chocicaż song of conquest (coś jak heroes 3) jest za ok 30-50 zł w promocji.
Muszę dorwać jeszcze taką grę jak NIBIRU - też point and click- grałem z jakiejś plyty dodanej do magazynu może 15 lat temu.
@patryk-wuwuw Dołączam się do polecenia. Grałem już dobrych kilka lat temu na PC i PS4. To jest jedna z niewielu gier, w które gra się tak samo dobrze na komputerze i konsoli.
Polecę Wam grę przygodową point&click od czeskiego studia Amanita Design, twórców serii "Samorost" - "Machinarium" z 2009.
Dlaczego warto zagrać?
Jest ręcznie rysowana i w ogóle się wizualnie nie zestarzała, ma unikalny klimat i dużą dozę steampunku. Zajmuje około 300mb i pójdzie na dosłownie każdym sprzęcie, a kupić ją możecie także na telefony i będzie to dokładnie ta sama gra, jak na konsolach oraz PC (wyszła na PC, Switch, XONE, PSV, PS3, iOS, AND i PS4). Fani klasycznych przygodówek pewnie ją znają, a wszystkim tym, którzy chcieliby zacząć przygodę z gatunkiem, a nie wiedzą od czego - polecam właśnie tę jakże urokliwą gierkę.
https://youtu.be/UvDvawzJ3s8?si=T7utQE2kIDY-SoB5
Szkoda, że późniejsze gry od Amanity, nie są tak dobre.
@patryk-wuwuw: na k4g za 12,41 jest z kodem GGD12PR8, albo na kinguinie 19,73
DZięki , że przypomniałeś, moze kupię i sobie pogram na weekend.
Chocicaż song of conquest (coś jak heroes 3) jest za ok 30-50 zł w promocji.
Muszę dorwać jeszcze taką grę jak NIBIRU - też point and click- grałem z jakiejś plyty dodanej do magazynu może 15 lat temu.
źródło: Zrzut ekranu 2025-09-17 164858
Pobierzbo całkiem niedawno była za darmo na epic games i pewnie macie ją w bibliotece ale już o niej zapomnieliście (a warto sobie przypomnieć)
Gra to sztos. Bywa na promocjach po 5 ziko.
A ściezka dźwiękowa sztos do n-tej
https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.amanitadesign.chuchel.gp
Jedna z najkwaśniejszych i najbardziej urokliwych gier w jakie grałem. W dodatku nadaje się dla całej rodziny.
źródło: Franz-Kafkas-Its-a-Wonderful-Life
Pobierzźródło: obraz
Pobierz