Wpis z mikrobloga

Szukam jakiegoś większego (rodzinnego) autka, więc sedan lub kombi (w ostateczności SUV).

Jak to u mnie wygląda:

- bardzo mało jazdy. Rocznie max 10tys km. Zwykle to jest tak, że raz w tygodniu jedziemy na zakupy robiąc 30km. Dosłownie kilka razy w roku jakaś dłuższa trasa (ponad 200km)

- wolałbym benzynę, ponieważ są podobno mniej awaryjne

- spalanie obojętne, może palić jak smok

- osiągi mnie kompletnie nie interesują, może się toczyć xD

- automat czy manual - obojętnie

- brak preferencji co do marki, ale wolałbym jakieś proste konstrukcje, które lokalny mechanik da rade ogarnąć w kilka dni i nie trzeba zamawiać części z pcimia dolnego ;)

- z wyposażenia to potrzebuję jedynie podstawowych rzeczy jak wspomaganie, czy klimatyzacja, no ale przecież to już standard. Bardziej chodzi mi o to, że nie potrzebuje automatycznego bagażnika, doświetlania zakrętów czy automatycznych szyb z tyłu. Prostota.

- samochód nie będzie ciągnął jakichś przyczepek, campingów. Będzie jeździł wyłącznie po drogach utwardzonych.

- jeśli chodzi o budżet to "niby" mały nie jest, ale nie chce wydawać dużej sumy na coś czego praktycznie nie używam ;) chciałbym się kręcić koło kwoty 25tys.

Szukam od dłuższego czasu i podoba mi się Fiat Tipo 1.4 95km. Podobno niektóre modele rdzewieją, no ale mam gdzie trzymać autko pod dachem (wiata), więc może nie byłoby tak źle.

#motoryzacja #samochody #otomoto #fiat #auto
Vexolax - Szukam jakiegoś większego (rodzinnego) autka, więc sedan lub kombi (w ostat...

źródło: image

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vexolax Ja bym się rozejrzał za Dacią Duster (jeśli wolisz SUVa) albo Lodgy. W tym budżecie już są fajne w miarę młode auta, które mechanicznie są starym Renault, czyli każdy mechanik ogarnie w cenie paczki fajek plus części będą kosztować grosze.
  • Odpowiedz
@Vexolax ja bym szukał 1.6 MPI z instalacją LPG. Ten silnik to właśnie stare Renault - proste jak budowa cepa. Na pewno omijałbym 1.2 bo słyszałem dużo negatywnych opinii. Jest jeszcze 1.6 SCe z którym nie miałem do czynienia, jednak po szybkim zapoznaniu się z tematem wątpię że będzie tak wytrzymały jak ten stary, prosty 1.6 MPI. Pisałeś że wolisz benzynę, ale jakby się trafił zadbany diesel 1.5 to też bym
  • Odpowiedz
bardzo mało jazdy. Rocznie max 10tys km

@Vexolax: to i tak więcej niż średnia w Polsce która wynosi 8300km.
Mało jazdy to 2-3k rocznie.
  • Odpowiedz
  • 0
@r5678:

to i tak więcej niż średnia w Polsce która wynosi 8300km. Mało jazdy to 2-3k rocznie.

Racja. Nie wiem co mi przyszło do głowy z tymi 10tys...
  • Odpowiedz
@Vexolax: tipo to bardzo fajny wybór. Proste, relatywnie tanie w utrzymaniu. Nie ma z rynku jakiegoś większego narzekania na silnik itp. Kuzyn jeździ i poleca.
  • Odpowiedz
@Vexolax: w tym budżecie to raczej starsze auto, a ze starszych to bym raczej brał jakiegoś japońca toyota/honda/mazda, co się akurat trafi w dobrym stanie, byle nie był skorodowany i jeszcze trochę się nim pobujasz bez fortuny na mechanika
  • Odpowiedz