Wpis z mikrobloga

#fizyka #chemia #matematyka #biologia #nauka #pytaniedoeksperta
Jak z fizycznego punktu można by było nazwać to zjawisko?

JEST TO ŚLAD KURSORA MYSZKI

Z biologicznego punktu widzenia są to bulwy ziemniaka, segmenty u sukulentów czy rozmnażanie roślin przez podział karpy. Bardziej jednak interesują mnie zjawiska fizyczne, teorie matematyczne i chemia kwantowa.
tojestmultikonto - #fizyka #chemia #matematyka #biologia #nauka #pytaniedoeksperta 
J...

źródło: pointer-trails

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wyjaśnij mi w jaki sposób pominięcie w rozważaniach czy przestrzeń jest skończona czy nieskończona podważa zasadę nieoznaczoności? Bo według mnie, to tak długo jak granice nie wpływają na pomiar, to nie ma najmniejszego konfliktu.

@Ucik: Odpowiem nieco inaczej: RÓWNOCZEŚNIE

Reguła, która mówi, że istnieją takie pary wielkości, których nie da się jednocześnie zmierzyć z dowolną dokładnością.
O wielkościach takich mówi się, że nie komutują. Akt pomiaru jednej wielkości wpływa na układ tak, że
  • Odpowiedz
Nie może być równocześnie skoro czas jest względny.

@tojestmultikonto: Względność czasu oznacza różny upływ czasu. Ale w czasoprzestrzeni czas zawsze można dobrze zdefiniować. Tylko nie zawsze jest on prostą osią z równoodległymi punktami. Ale zawsze jest tylko jedna płaszczyzna, która przyjmuje daną wartość czasu.

Na pewno istnieją układy fizyczne, w których te same cząstki są przesunięte względem samych siebie zarówno w czasie jak i przestrzeni

To jakie to układy? A jeżeli
  • Odpowiedz