Wpis z mikrobloga

Szukam pomocy z podłączeniem starego laptopa do sieci WiFi.
Mam taki problem ze starym laptopem jeszcze na Windows7, że nie widzi mojej domowej sieci WiFi. Znaczy nigdy pewnie nie widział, bo pierwszy raz od roku go odpaliłem odkąd tu mieszkam. Mam router z #play, dawne #upc, który nadaje jedną sieć 2.4Ghz i 5Ghz.
Co ciekawe, laptop widzi inne sieci sąsiadów (2.4 i 5), bez problemu łączy się z hotspotem z iPhone, łączy się też po kablu Ethernet, a mojej sieci nie widzi. Sterowniki zaktualizowane, still nothing. Próbowałem zalogować się do routera i pozmieniać jakieś kanały, ale zgodnie z moim avatarem - nie dało to nic. Zresztą ekspertem nie jestem i działałem na ślepo.
Czy to jest kwestia tego, że router jest już zbyt nowoczesny i nadaje jakimś protokołem którego stary laptop już nie widzi? Da się to jakoś ogarnąć? Jakieś inne pomysły jak go podłączyć do tej sieci?
#komputery #internet #router
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@mccloud: Nie, z drugiego kompa właśnie teraz się łączę, inne urządzenia ją widzą, zarówno na 2.4 jakieś sprzęty domowe, jak i na 5G inny komputer czy telefon.
@Rustyyyy No tego się boję, że to taki przypadek. Czy to się da jakoś sprawdzić?
  • Odpowiedz
  • 0
@kidi1: Główna 2.4Ghz i 5Ghz mają tą samą nazwę. Sieć dla gości na 2.4 zostawiłem otwartą, ma inną nazwę.
Wyłączyłem też sieć na 2.4Ghz teraz - bez zmian, nie widzi nic z tego routera.
  • Odpowiedz
@Lacik:
Jak rozdzielić i połączyć sieci:

1. Zaloguj się do panelu routera:
Otwórz przeglądarkę internetową i wpisz adres IP routera (zwykle 192.168.1.1 lub
  • Odpowiedz
@Lacik: Jak dla mnie to bardzo prawdopodobne, ze AP nadaje w nowszym standardzie (wifi6?) ktorego komp nie wspiera. Spróbuj z zewnętrzna karta wifi na USB.
  • Odpowiedz
@Lacik Myślę że przyczyna jest tak prosta jak problem, czyli stary lapek nie wspiera nowego standardu i tyle. Kup za dyszke czy dwie kartę na USB i śmigaj.
  • Odpowiedz
@Lacik: Kiedyś mi jeden stary komputer nie widział sieci przez myślnik w nazwie. Dałem same litery w nazwie i zadziałało.
  • Odpowiedz