@ToJestNiepojete: no właśnie nie do końca. Jak to zwykle bywa, wiadomo że nic nie wiadomo
Prawo mówi jasno – przepisy ustawy Prawo o ruchu drogowym nakładają na kierujących pojazdem obowiązek, aby zbliżając się do przejazdu dla rowerów zachowali szczególną ostrożność i ustąpili pierwszeństwa kierującemu rowerem, który już znajduje się na tym przejeździe, a nie, gdy na ten przejazd wjeżdża! Natomiast, gdy pojazd skręca w drogę poprzeczną, ma obowiązek zachować
Skąd wy sie bierzecie xD Sam fakt, że został w stronę rowerzysty ustawiony znak "ustąp pierwszeństwa" już świadczy o czymś przeciwnym.
@ToJestNiepojete: Oh sweet summer child... To nie byłby pierwszy w Polsce bez sensu i niezgodnie z przepisami ustawiony znak. Powiedz lepiej który przepis mówi, że rowerzysta ma pierwszeństwo zbliżając się do przejazdu. Chętnie się dokształcę.
Rower w tym miejscu nie ma pierwszeństwa zarówno ze znakiem jak i bez, problem polega na tym, że od kiedy piesi mają pierwszeństwo na przejściach to rowerzystom się coś ubzdurało, że też mają na przejazdach (a mają tylko na niektórych, ale nie takich jak na zdjęciu) więc ktoś postawił ten znak żeby gamonie wiedzieli żeby się nie wpieprzać pod auto.
@Yelonek: ok artykuł konkret. Czyli tak jak myślałem - postawili znak z d--y.
Jeśli chodzi o dyskusje teoretyczne kto ma pierszeństwo w jakiej milisekundzie. Realia są takie że każdy się mi zatrzymuje jak jestem 3m od skrzyżowania (jadąc bardzo wolno). Nawet dla zwykłego przejścia dla pieszych. To biegusiem muesze zsiadać i przeprowadzić. Sytuacja podobna do przytrzymywania drzwi zbyt wcześnie.
Z drugiej strony nie dziwota skoro dużo ludzi myśli że na
@musty: Na skrzyżowaniach nie raz już widziałem, że jeden kierunek ma znak ustąp, a drugi sygnalizację świetlną. Kierowca jedzie, widzi innych, więc się zatrzymuje ustąpić, a tamci stoją na czerwonym. I bądź tu mądry i zgaduj, czy jak ruszysz, to oni nie dostaną zielonego. Albo stój z nimi razem.
@musty: problem jest taki, że ani kierowcy, ani rowerzyści nie widzą kto ma pierwszeństwo xDDDDDD to nie jest nic dziwnego, większość ludzi to i tak npc
@Yelonek: Te znaki są stawiane w całej Polsce od lat i jaknajbardziej mają sens. Głupoty wypisywane przez pseudodziennikarzy czy policjantów nawet nie ma sensu komentować, bo to są ludzie nie mający nawet podstawowej wiedzy o prawie (tak samo jak 99% osób tutaj).
Lepiej wskaż, gdzie w przepisach jest napisane, że rowerzysta musi ustąpić kierowcy pierwszeństwa. Tylko błagam, bie cytuj art. 27, który nic na ten temat nie mówi xD
często kierowcy nie znają dobrze przepisów, to możemy założyć, że wśród rowerzystów może być gorzej
@Viking-: Nie jest gorzej, jest tak samo, a nawet czasami lepiej bo większość rowerzystów jest tez kierowcami więc zna przepisy dot. rowerzystów, a kierowcy którzy nie jeżdżą rowerem przepisy dot. rowerzystów znają z kodeksu "wydaje mi się". Słynny obowiązek jazdy rowerem "jak najbliżej prawej krawędzi", którego nie ma, ale wielu kierowców myśli że jest.
a dzisiaj stałem ja na tym przejeździe czekając aż samochód przejedzie. A samochód czekał na mnie.
@musty: Bo w sumie większość kierowców jest uprzejma, no i przy okazji to pokazuje jak durny jest ten przepis. Ogólnie większość ludzi jest spoko, ale wystarczy jeden dureń żeby popsuć ci cały dzień a czasami nawet zabić. ¯\(ツ)/¯
@dybligliniaczek: Udowadnia ten kto twierdzi. Twierdzisz, że rowerzysta ma pierwszeństwo wjeżdżając - to udowodnij. Według mnie ma tylko jak jest już na jezdni, bo ta sytuacja jest opisana. W innych nie ma.
Źle myślałeś, a znak nie jest z d--y. Artykuł też nie mówi prawdy.
@Viking-: Nie no, kurna, przekonałeś mnie filmikiem propagandowym policji. Odłóż telefon i żyj.
@Yelonek: Nie twierdzę że ma pierwszeństwo. Twierdzę że nie przepisu, że pierwszeństwa nie ma. Nie ma też przepisu, że kierowca ma pierwszeństwo. Ten znak jest tego potwierdzeniem, tutaj rowerzysta ma ustąpić pierwszeństwa i to jest jasne. Z przepisów nic takiego nie wynika. Ani że ma, ani że nie ma. Ten przepis jest ogólnie jednym z najgłupszych w praktyce oznacza on, że nie można potrącić rowerzysty
Powiem tak, że naród wspaniały, lecz władza to k...
Cool story: 1. Babka wjechała w rów. 2. Od razu samochody się zatrzymały, by jej pomóc. 3. Wszyscy żyją, więc od razu faceci zaczęli myśleć, jak wydostać samochód z rowu.
No to już oficjalnie jestem brytyjczykiem i czas może pomyśleć na zmianę nicku na marianoaanglikano xD Prawie 18 lat po tym jak moja noga postawiła nogę na płycie lotniska Londyn Luton #uk #chwalesie
#wroclaw #rower
https://maps.app.goo.gl/8Zw5TBHe4jtR1UFa9
źródło: image
Pobierz@ToJestNiepojete: Oh sweet summer child... To nie byłby pierwszy w Polsce bez sensu i niezgodnie z przepisami ustawiony znak.
Powiedz lepiej który przepis mówi, że rowerzysta ma pierwszeństwo zbliżając się do przejazdu. Chętnie się dokształcę.
https://www.24gliwice.pl/wiadomosci/znak-wprowadza-w-blad-rowerzystow-i-kierowcow-nie-wiadomo-kto-ma-pierwszenstwo/
Jeśli chodzi o dyskusje teoretyczne kto ma pierszeństwo w jakiej milisekundzie. Realia są takie że każdy się mi zatrzymuje jak jestem 3m od skrzyżowania (jadąc bardzo wolno). Nawet dla zwykłego przejścia dla pieszych. To biegusiem muesze zsiadać i przeprowadzić.
Sytuacja podobna do przytrzymywania drzwi zbyt wcześnie.
Z drugiej strony nie dziwota skoro dużo ludzi myśli że na
Kierowca jedzie, widzi innych, więc się zatrzymuje ustąpić, a tamci stoją na czerwonym.
I bądź tu mądry i zgaduj, czy jak ruszysz, to oni nie dostaną zielonego. Albo stój z nimi razem.
Lepiej wskaż, gdzie w przepisach jest napisane, że rowerzysta musi ustąpić kierowcy pierwszeństwa. Tylko błagam, bie cytuj art. 27, który nic na ten temat nie mówi xD
Ja bym napisał SMS do urzędnika czy coś
@Viking-: Nie jest gorzej, jest tak samo, a nawet czasami lepiej bo większość rowerzystów jest tez kierowcami więc zna przepisy dot. rowerzystów, a kierowcy którzy nie jeżdżą rowerem przepisy dot. rowerzystów znają z kodeksu "wydaje mi się". Słynny obowiązek jazdy rowerem "jak najbliżej prawej krawędzi", którego nie ma, ale wielu kierowców myśli że jest.
@musty: Bo w sumie większość kierowców jest uprzejma, no i przy okazji to pokazuje jak durny jest ten przepis. Ogólnie większość ludzi jest spoko, ale wystarczy jeden dureń żeby popsuć ci cały dzień a czasami nawet zabić. ¯\(ツ)/¯
@dybligliniaczek: Udowadnia ten kto twierdzi. Twierdzisz, że rowerzysta ma pierwszeństwo wjeżdżając - to udowodnij. Według mnie ma tylko jak jest już na jezdni, bo ta sytuacja jest opisana. W innych nie ma.
@Viking-: Nie no, kurna, przekonałeś mnie filmikiem propagandowym policji. Odłóż telefon i żyj.
@Yelonek: Nie twierdzę że ma pierwszeństwo. Twierdzę że nie przepisu, że pierwszeństwa nie ma. Nie ma też przepisu, że kierowca ma pierwszeństwo. Ten znak jest tego potwierdzeniem, tutaj rowerzysta ma ustąpić pierwszeństwa i to jest jasne. Z przepisów nic takiego nie wynika. Ani że ma, ani że nie ma. Ten przepis jest ogólnie jednym z najgłupszych w praktyce oznacza on, że nie można potrącić rowerzysty