Wpis z mikrobloga

Do wszystkich zszokowanych tym, że znaczna część polskiego społeczeństwa łapie ruską propagandę jak pelikany i łatwowiernie przyjmuje wręcz za pewnik niezweryfikowane informacje, tylko dlatego, że wpisują się w ich uproszczony model świata zbudowany na kłamstwach i złudzeniach:

przecież ponad połowa Polaków wierzy w boga, więc czego innego można byłoby się po naszym społeczeństwie spodziewać

#wojna #polskieonuce #polska #ukraina #rosja
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pq18 nie chcę burzyć twojego toku myślowego, ale około 85% ludzi na świecie identyfikuje się z jakąś religią (nie mówię tylko o monoteistycznych)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 16
@BasTajpan: na świecie tak, zdecydowana większość osób z krajów 3 świata i rozwijających się jest wyznawcą jakiejś religii.
W przypadku krajów rozwiniętych ten odsetek jest już znacznie niższy
  • Odpowiedz
@pq18: jakby to powiedzieć... większość ludzi po prostu łapie propagandę zgodna z ich poglądami etc. Psychologie już dawno toe mechanizmy zbadała i opisała, ale wykopki odkrywają takie zjawiska codziennie na nowo xD
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 3
@zbyszek-krol: dokładnie tak, to się wpisuje przecież doskonale w to co napisałem: znaczna część polskiego społeczeństwa opiera swoje postrzeganie świata na fundamentach zbudowanych ze złudzeń i zasłyszanych niezweryfikowanych kłamstw
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 5
@andrzej-abecedowski: a nazywaj mnie jak chcesz, co nie zmienia faktu, że wiara to mechanizm ucieczki i naiwne, a wręcz infantylne założenie, ze na każdy skomplikowany problem znajdziesz prosta odpowiedź
  • Odpowiedz
@pq18: prosta odpowiedź na skomplikowane problemy to faktycznie infantylne założenie
na przykład takie że poziom wiary koreluje z poziomem łapania ruskiej propagandy. Problem skomplikowany, ale chłopski rozum nawet statystyk nie sprawdzi, tylko ma odpowiedź bo tak mu się wydaje.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 5
@Usmiech_Niebios:
Chciałeś byś sarkastyczny ale nie wyszło :)

1. The relations between intelligence and religiosity - meta analysis (Zuckerman, Hall)
Wnioski: osoby religijne sa mniej skłonne do krytycznego
  • Odpowiedz
@pq18: Wiara to może być np. mechanizm ucieczki od lęku przed śmiercią, ale z drugiej strony np. chrześcijaństwo nakłada na praktykującego szereg obowiązków i moralnych norm, co jest niekomfortowe, więc można rzec że ateizm to również forma ucieczki od tego dyskomfortu. Nie na każdy skomplikowany problem jest prosta odpowiedź ale to nie wyklucza że na niektóre skomplikowane problemy są proste odpowiedzi. Ale jak na moje jak się zagłębisz w różne
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@Usmiech_Niebios: mam ci przestawić kompleksowe badania dotyczące zdarzenia które miało miejsce przedwczoraj?

Jeśli chcesz to mogę dalej wymieniać opracowania badań na temat korelacji między naiwnością i brakiem racjonalności, a wiarą ale jak rozumiem to nie są dla ciebie wystarczające dowody na to, że osoby wierzące są bardziej podatne na propagandę i manipulacje
  • Odpowiedz
@pq18: no i jak ci wyszło z tej podatności która połowa - wierząca czy niewierząca - lepiej wpasowuje się w tą "znaczną część" (cokolwiek to znaczy, bo czy to dwa procent czy osiemdziesiąt - nie wiadomo) i jaka jest różnica procentowa między nimi?
  • Odpowiedz
@pq18:
Religia jaka by nie była od zarania dziejów jest fundamentem społeczeństw. Zabierz ludziom Boga a znajdą sobie nowego - w hedoniźnie i social mediowym narcyzmie.
  • Odpowiedz
@BasTajpan: im większy procent wierzących tym większa bieda i zacofanie.
W Polsce wierzy jakieś 35% a ze 20% udaje że wierzy, bo myśli że wszyscy inni wierzą i że jest to 90%
  • Odpowiedz