Wpis z mikrobloga

Jak manipuluje polskojęzyczna rosyjska propaganda? Ano właśnie tak. Władimir (Mo)Skalik, poseł od Brauna, stwierdził dziś podczas sejmowego wystąpienia, że minister spraw zagranicznych Litwy powiedział, że nie ma dowodów na celowy lot rosyjskich dronów do Polski.
Zgadza się, powiedział. Ale co dokładnie powiedział?

Nikt nie jest bezpieczny tu, nikt nie jest bezpieczny w regionie, nikt nie jest bezpieczny w Europie ani w ramach Sojuszu, ponieważ te incydenty są bardzo bliskie sytuacjom, w których wszystko może eskalować i w których każdy może zostać wciągnięty w coś, czego chcemy uniknąć. A kluczem do uniknięcia tego i zapobiegnięcia temu jest ochrona oraz wywieranie presji na Rosję. Tak postrzegamy sytuację, dopóki nie będziemy mieć potwierdzenia, że to był celowy atak. Jeśli istniał zamiar wyrządzenia szkody sojuszniczemu, państwu sojuszniczemu terytorium, musimy sięgnąć do planów i książek, które napisaliśmy na wypadek kryzysu i wojny.

link

We wczorajszym komunikacie na tłiterze minister napisał:

Litwa w pełni solidaryzuje się z naszym sojusznikiem Polską. Powtarzające się, lekkomyślne naruszenia przestrzeni powietrznej NATO przez Rosję stanowią bezpośrednie zagrożenie dla bezpieczeństwa ludzi i infrastruktury krytycznej. Obrona powietrzna na froncie NATO musi zostać wzmocniona bez zwłoki. Sojusz musi odpowiadać zdolnościami, a nie tylko wyrażaniem obaw. Rzeczywistość jest jasna: dopóki Putin będzie mógł kontynuować swoją krwawą wojnę z Ukrainą , żaden kraj - nawet w NATO - nie będzie bezpieczny. Sankcje muszą uderzyć w serce wojennej gospodarki Kremla. Putin nie przestanie, dopóki my go nie powstrzymamy.

link

No jakby to delikatnie powiedzieć, kontekst jest ciut inny. Ale ja musiałem znaleźć wywiad litewskiego ministra, przesłuchać go, sprawdzić i przeczytać oficjalne komunikaty litewskiego MSZ. W tym czasie parosekundowe nagranie (Mo)Skalika nabiło pewnie tysiące wyświetleń na tiktoku. I tak właśnie kacap kręci korbą.

Btw, dziś we wspólnym komunikacie ministrów SZ Trójkąta Lubelskiego (Polska, Litwa, Ukraina) padły słowa:

Był to celowy i skoordynowany atak, stanowiący bezprecedensową prowokację oraz eskalację napięcia.

link
#drony #ukraina #rosja #wojna #ruskapropaganda #bekazkonfederacji #polskieonuce #polityka
JPRW - Jak manipuluje polskojęzyczna rosyjska propaganda? Ano właśnie tak. Władimir (...
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JPRW: Takich przekłamań, farmazonów, insynuacji i kocopołów jest pełno.
Nie oglądam żadnych prawicowych mediów, ale za ciosem lub strzałem ( ͡° ͜ʖ ͡°) przeanalizowałem debatę Charlie Kirka vs studenci Cambrige.
Szacowny prawicowy influencer niemalże w każdym temacie kłamie, mija się z prawdą lub wysuwa fałszywe wnioski - np. dotyczące negatywnego wpływu feminizmu, choć z badań naukowych wynika dokładnie przeciwnie, co on twierdzi. Studia na uczelniach wyższych
  • Odpowiedz
@SzumlewiczLover: owszem, ponadto nazwał Żeleńskiego dyktatorem, bo nie chce przeprowadzić wyborów, mimo że nie może.
Nazwał też Ukrainę najbardziej skorumpowanym krajem w Europie, choć w zależności od kontekstu czy jako federacja/kontynent inne kraje jak Węgry, Rosja, Rumunia, Bułgaria, kolejność przypadkowa, wypadają gorzej (kolejność randomowa, bo nie chce mi się sprawdzać punktacji).
Przyznał też, że USA nie widzi problemu brać pieniądze od skorumpowanych krajów typu Arabia Saudyjska.

Analiza niemalże większości jego
  • Odpowiedz