Wpis z mikrobloga

Czy po zatankowaniu odjeżdżacie sprzed dystrybutora?

Ja tak zawsze robię jeśli jest gdzie zaparkować (czasami na małychj stacjach nie ma miejsca), ale ostatnio przypieprzył się do mnie jakiś dziadek, że "tak się nie robi, bo się wprowadza ludzi w błąd", że "on tam podjechał, a dystrybutor zablokowany, a w tym czasie ktoś zajął inny, wolny, i przeze mnie musiał czekać" (dodam, że płacenie zajęło mi dużo czasu, bo była kolejka).

Generalnie powiedziałem mu, żeby się o---------ł, bo nie ma racji i cały cywilizowany świat tak robi, a jeśli stacja ma system, który blokuje dystrybutor do momentu zapłaty (zamiast robić "kolejkę" płatności), to to nie jest mój problem ani wina, ale chciałem skonsultować to ze specjalistami od motoryzacyjnego savoire vivre z Mirko.

#samochody #motoryzacja #kiciochpyta
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Regis86: W sumie to nie wiem, już od wielu lat tankuję tylko na Orlenie aplikacją, więc po tankowaniu mam od razu zapłacone.

Swoją drogą, dziwi mnie, że żadna inna stacja do tej pory nie ma tak wygodnego mechanizmu, ja do tankowania szukam przede wszystkim Orlen tyko przez łatwość płatności od razu po zamknięciu wlewu
  • Odpowiedz
@Regis86: osobiście tak nie robię, ale nie mam nic do tego. Natomiast spotkałem się na wielu stacjach np na wszystkich BP na trasie wwa-radom że jest napis żeby nie odjeżdżać spod dystrybutora bez zapłaty
  • Odpowiedz
@Regis86 Nigdy tak nie robię, dopóki nie zapłacę i tak nikt nie użyje dystrybutora, a że w 99% przypadków tankuje i odjeżdżam to nie widzę sensu przeparkowywania auta na 3 minuty
  • Odpowiedz
Osobiście odjeżdżam tylko jak jest duża kolejka do wszystkich dystrybutorów i te dwie minuty robią różnicę, no i jeśli mam gdzie zaparkować pod budynkiem stacji

@Torgerd: Ciekawe czy to kwestia tego, że BP ma jakiś automatyczny system do wykrywania kradzieży, na niektórych Orlenach spotkałem się z odwrotną prośbą, żeby robić miejsce od razu po zatankowaniu
  • Odpowiedz
@Regis86: odjeżdżam zawsze gdy jest kolejka lub są zapełnione wszystkie dystrybutory.

Zresztą coraz częściej spotykam się z takimi prośbami na stacjach.

Ludzie, którzy widzą, że jest kolejka, a blokują dystrybutor i jeszcze wracają do samochodu obładowani zakupami albo jedzący hotdoga, to dla mnie gatunek podczłowieka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Swoją drogą, dziwi mnie, że żadna inna stacja do tej pory nie ma tak wygodnego mechanizmu

@slawek887: ostatnio tankowałem na circleK i płaciłem kartą przy dystrybutorze. Mechanizm taki sam jak na Islandii
  • Odpowiedz
@Regis86: Ja zawsze zostawiam auto na miejscu i nigdy nikt się do mnie o to nie przyczepił.
Pracowałem też prawie 1 rok czasu na stacji paliw na kasie i dla kasjera o wiele lepiej jest jak kierowcy tak robią.
+ Mniejszy chaos przy płaceniu
+ Przy kasie nie tworzy się kolejka 10 chłopa
+ Mniejsza szansa, że kierowca pomyli dystrybutor z którego tankował (niektóre osoby to życiowe nieogary)
  • Odpowiedz
@Regis86 w przypadku duzej ilości klientów oraz gdy obsługa jest ogarnięta, to sami nieraz proszą o postawienie auta na miejscu parkingowym po zatankowaniu, z kamer widzą kiedy tankowałeś, jaką ilość i typ paliwa/kwotę.
  • Odpowiedz