Wpis z mikrobloga

✨️ Jak wrócić do branży finansowej po przerwie?
Cześć wszystkim, opisuję tutaj swoją historię z prośbą o poradę zawodową. Aktualnie 33 lata, skończyłem Fir na jednej z lepszych polskich uczelni w dużym mieście w 2016 roku (magister), przez trzy lata pracowałem w pewnym korpo SSC banku jako specjalista od procesu, przyszedłem na staż wakacyjny zostałem na dłużej. Umiejętności nabyte tam niezbyt są przenoszalne. W 2018 za namową rodziny przeprowadziłem się do UK, ojciec miał dwie restauracje, miałem pomagać mu w pracy i przejąć biznes. Działałem jako taki menadżer i trochę kelner. Pech najpierw nam się przytrafił z covidem, teraz słaba sytuacja gospodarcza. Perspektywy są złe, od poczatku robi problemy finansowe, ostatni raz zysk był w lipcu. paradoksalnie więcej mógbym zarobić pracując w pierwszym lepszym sklepie w mieście. Ojciec za parę miesięcy nabywa emeryturę więc, nie martwi się o przyszłość swoją. Ja chciałbym wrócić do kraju i znaleść jakąś biurową pracę zgodną z wykształceniem, po dziurki w nosie mam pracy w gastronomii i ten cały syf.

Od sierpnia poszukuję pracy w polsce, zamierzam przeprowadzić się do warszawy (mam tam mieszkanie), wysyłam CV, od audytu, doradztwa podatkowego po jakieś corporate finance, czy jeszcze bardziej niszowe działki po finansach i mam zero kompletne odzewu. Łącznie zaaplikowałem z 200 razy i dostałem tylko jedną rozmowę przez telefon z HR. Nie wiem co się dzieje z rynkiem pracy? Jak najłatwiej będzie mi wrócić do branży? (tak wiem dziura w cv robi swoje) Może uderzać na staże najpierw? Co byście mi polecali?

#big4 #finanse #banki #korposwiat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim oho, przycupnę. Jestem w podobnej sytuacji jeśli chodzi o pracę, mieszkanie zagranicą, próbę powrotu i ilość wysłanych CV oraz problem, bo ostatnie dwie duze korpo były z pracą, z której umiejętności nie za bardzo da się przenieść na rynek pracy. Trzymam kciuki.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Znajomości to jedyna prosta droga, ewentualnie robota na recepcji czy inna asystencka i kandydowanie wewnętrzne. Babki z HR od razu odwalają twoje cv, bo doświadczenie kelnerskie z UK i to jeszcze z rodzinnej restauracji to prosta droga do stwierdzenia, że pewnie jesteś ćpunem/alkusem etc. Poza tym BPO/SSC dostały po mordzie ostatnio.
  • Odpowiedz
Jeżeli masz możliwości finansowe, to praktyka/staż może Ci szybciej uchylić drzwi np do audytu, firma Cię pół roku za darmo wykorzysta ale pozna skillsy i jeżeli je masz, to będzie szansa, żeby zostać na dłużej.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
energiczny-obserwator-91:

Jak najłatwiej będzie mi wrócić do branży?

Przy takim CV można doradzić tylko spamowanie ofert pracy i cierpliwość.
  • Odpowiedz