Wpis z mikrobloga

Wczoraj na wypoku były wielkie dysputy o pytanie w #milionerzy z dziedziny #matematyka, gdzie wiele osób na pytanie ile procent stanowi 3 z 12, odpowiadało, że 0,25 jest poprawne bo 0,25=25% chociaż w pytaniu padalo już pytanie o procent, więc równie dobrze można by to zinterpretować jako 0,25 procent = 25 promili, więc w odpowiedziach znalazł się po prostu błąd. Chciałbym więc zapytać co byście zaznaczyli, gdyby w odpowiedziach były takie opcje, jak na załączonej grafice.

Jak dla mnie tylko odpowiedź

jest poprawna, no ale może logika wykopowiczów mnie znów zaskoczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Luck_89 - Wczoraj na wypoku były wielkie dysputy o pytanie w #milionerzy z dziedziny ...

źródło: 1000043320

Pobierz

Która odpowiedź?

• A 1.9% (2)
  • B 75.7% (81)
  • C 2.8% (3)
  • D 14.0% (15)
  • A i B 0.9% (1)
  • A i C 1.9% (2)
  • B i C 2.8% (3)

Oddanych głosów: 107

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Luck_89: Oczywiście że tylko B będzie poprawne. Osoby które myślą że 0,25 = 25% powinny oddać dyplomy szkół wyższych jeśli takowe mają :D
  • Odpowiedz
@phts: przecież 25% to 0,25, więc dlaczego ktoś miałby dyplom oddać? Problem w podanych odpowiedziach (ale w odcinku, a nie tutaj w tym poście) był zupełnie inny...
  • Odpowiedz
  • 0
@k3100: a czy odpowiadając w takim razie na pytanie pełnym zdaniem, wykorzystując daną odpowiedź że "SUV-y stanowią 0,25 procent wszystkich aut" jest poprawne? No właśnie i o to chodzi, w pytaniu masz już podaną jednostkę do odpowiedzi. Gdyby w pytaniu było np. jaką część stanowią, to wtedy owe 0,25 byloby pewnie ok.
  • Odpowiedz
@Luck_89: przecież ja to wiem xD Ja tylko zwróciłem uwagę na zdanie: "Osoby które myślą że 0,25 = 25% powinny oddać dyplomy szkół wyższych jeśli takowe mają". Przecież można zamieniać procenty na wartości dziesiętne, więc takie stwierdzenie jest błędem. Natomiast w przypadku tego pytania, nie powinno być ułamków w odpowiedziach, bo pytamy o procent, a nie część.
  • Odpowiedz
@k3100: Równanie 25% = 0,25 jest nie poprawne ponieważ po odpowiednim podstawieniu wychodzi Ci 0,25 * 100% = 0,25. Oczywiście, w zależności od kontekstu można używać obu wariantu zapisu ale jeśli mówimy o procentach to nie można podawać 0,25 jako równoważnik nie dodając że podajesz ułamek bo to powoduje błąd przekazie informacji. To jest podobny przypadek jakbyś podawał wartość energii (np. cieplnej) bez podawania jednostki i traktował GJ i kWh
  • Odpowiedz
@phts: nie musisz mi tego tłumaczyć, bo wiem, na czym polega problem z odpowiedziami. Pierwotnie nie napisałeś, że 25% = 0,25 jest błędne w kontekście pytania, tylko strasznie to uogólniłeś, i do tego się odniosłem.
  • Odpowiedz