Aktywne Wpisy

wjkp +2
#kiciochpyta #niebieskiepaski #rozowepaski
Pytanie do męskiej części wykopu, (bo często słyszałem o tym) czy to prawda że pierścionek zaręczynowy powinien kosztować tyle, co trzykrotność miesięcznej pensji mężczyzny?
Pytanie do męskiej części wykopu, (bo często słyszałem o tym) czy to prawda że pierścionek zaręczynowy powinien kosztować tyle, co trzykrotność miesięcznej pensji mężczyzny?

Taka krótka nitka ze szczurkami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: c603e824ad0028db1c4111b7d0bd18ab
Pobierz

W 2023 odziedziczyłem mieszkanie po zmarłym tacie. W zasadzie to 1/3 udziałów w spółdzielczym prawie własności. W tym samym roku wspólnie z rodzeństwem sprzedaliśmy to mieszkanie. Dzisiaj coś mnie tknęło i zacząłem pytać chatGPT czy tam jest jakiś podatek od sprzedaży. Według chata tak - bo sprzedane zostało przed upływem 5 lat. Powinniśmy każdy złożyć PIT39. Sprzedane zostało po kosztach i taniej niż została ustalona jego wartość która była wpisana w druk SD-Z2 składany w US po otrzymaniu spadku. Według chataGPT wówczas należny podatek wynosi 0zl ale i tak powinno złożyć się ten PIT39.
Składać teraz po dwóch latach i tłumaczyć się że się nie wiedziało?
#pytanie #pytaniedoeksperta #prawo #prawopodatkowe #podatki #urzadskarbowy
zadzwon do us, powiedza ci co zrobic.
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-skarbowy-16852901/art-16
Bierze się pod uwagę datę nabycia przez spadkodawcę i dolicza się ten czas do czasu, od kiedy Tobie przysługiwał udział w tym prawie. Czyli jeśli Twój tata nabył to prawo np. w 2015 roku to nie musisz niczego nigdzie zgłaszać. Ale jeśli nabył np. w 2022 to podlegasz podatkowi dochodowemu. Według mnie wtedy niestety podatek nie wyniesie
https://www.podatki.gov.pl/pit/rozliczenie-ze-sprzedazy-domu-mieszkania/#czy-musze-skladac-zeznanie
Przykład
Spadkodawca w lutym 2015 roku kupił mieszkanie. W czerwcu 2020 roku zmarł. Jeżeli jako spadkobierca sprzedałeś tę nieruchomość w 2024 roku, to nie zapłacisz podatku (i nie składasz zeznania).
Świetne pytanie – to klasyczny przypadek z praktyki podatkowej w Polsce. Rozłóżmy to krok po kroku bardzo klarownie:
1. Kluczowa zasada – pięcioletni termin
Przy sprzedaży nieruchomości w Polsce obowiązuje tzw. „5-letnia zasada”, zapisana w ustawie o PIT (art. 10 ust. 1
@szczurek_87: no własnie, słuchaj chata gpt i jego porad podatkowych i prawnych to daleko w życiu zajdziesz.
@BigCo: żadne prawo się nie zmieniło. Zapadł wyrok w tym przedmiocie i organy zmieniły interpretację. Bo musiały.