Wpis z mikrobloga

Jaka wysokość pomieszczeń jest "komfortowa"? Przyzwyczaiłem się do mieszkania, gdzie mam 262 cm od podłogi do sufitu.
Pośrednik ściemnił mnie, że w mieszkaniu, którym jestem zainteresowany, pomieszczenia mają 265 cm, a po zmierzeniu okazało się, że mają 241 cm.
Teraz pytanie czy jest to jakiś argument do negocjacji ceny? Czy w takim pomieszczeniu jest mniej komfortowo/bardziej przytłaczająco?

#mieszkanie #nieruchomosci #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CalibraTeam: Oczywiście że jest bardziej przytłaczająco, zupełnie inne odczucia są w momencie gdy sufit jest wyższy, szczególnie przy małym metrażu. Jeżeli jesteś wysoki 1,9-2m to wrażenie będzie się jeszcze bardziej potęgować.
Nawet przepisy jasno określają że pomieszczenia nastawione na stały pobyt ludzi powinny mieć min. 2.5m.
  • Odpowiedz
@CalibraTeam: komfortowa jest taka jaką Ty uznajesz za komfortową. Ja lubię jak jest wyżej, mieszkanie wydaje się optycznie bardziej przestrzenne, można wyższą szafę zabudować itd. Z minusów pewnie ogrzewanie będzie kilka pln droższe i więcej wydasz na farbę podczas malowania.
  • Odpowiedz
mieszkanie wydaje się optycznie bardziej przestrzenne,

@koszyk2: ja się wydaje optycznie? przecież właśnie jest bardziej przestrzenne ;)

aby 240 się wydawało optycznie na 270 to są patenty, że się maluje na odpowiednie kolory albo robi jakiś tam wystrój
  • Odpowiedz
  • 0
Negocjacji ceny? Uciekaj z tego interesu bo to mieszkanie będzie niesprzedawalne.

@dochodek: no wlasnie. Generalnie to mieszkanie mialo jakies 255cm ale zrobili sufity podwieszane a w nich puścili instalacje elektryczne. Teoretycznie istnieje możliwość demontażu sufitu podwieszanego ale całą elektrykę trzeba w ściany schować... kupa roboty i tak naprawdę całkowity remont
  • Odpowiedz