Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #intel
Jakie temperatury powinien mieć i5 12600k w idlu na chodzeniu powietrznym, konkretnie Noctua nh-d15.
Mój proce obecnie siedzi na okolicach 45°C i się zastanawiam czy za mało pasty nie dałem albo jest po prostu za stara.

No i potrzebuje jakieś heatsinków na sekcje zasilania, starczą najtańsze z taśmą samoprzylepną czy dobrać jeszcze termopad?
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Szala W sumie rozważałem zakup contact frame, na razie się zastanawiałem czy da się coś innego zrobić by zbić temperatury. Niby zrobiłem lekki UV o 100mv to w grach już do 80 nie dobija, ale w spoczynku bez zmian
  • Odpowiedz
@chicken216: Ani to 45, ani okolice 80-85, to nie są temperatury, które by czemuś szkodziły. Plus 12600 to nie jest procek za 2 koła, o którego warto się martwić :D
6-7 stopni powyżej gorączki mu nie zaszkodzą w idle, tak samo jak 80 w obciążeniu to daleko do siedzenia na limicie 95-100.
Noctua jest pewnie na tyle cicha, że możesz podbić trochę obroty w idle i zbić te kilka stopni,
  • Odpowiedz
  • 0
@Armanz Teraz zobaczyłem że procek podałem, mam i5 14600k ale chyba dużo to nie zmieni. Krzywą pewnie lekko dostosuje, najgorzej że chłodzenia jest ustawione u mnie pionową zamiast poziomo. Karta graficzna nie pozwala inaczej ustawić
  • Odpowiedz
@chicken216: Ojoj... Cold plate (ta płaszczyzna chłodzenia która przywiera do proca) lepszych wież ma często offset (przesunięcie), tak żeby faktycznie stykały się z tym fragmentem procesora, który się najmocniej grzeje. Dlatego obrót jak u ciebie może obniżać efektywność chłodzenia.

W dodatku u ciebie wentylatory Noctua albo wieją ciepłym powietrzem wprost na backplate/pcb twojego GPU, lub jeśli są ustawione na ciąg do góry, to nie mają skąd zasysać zimnego powietrza?
  • Odpowiedz
@chicken216: Wentyle wieją do góry? To w takim wypadku chłodzenie nie pracuje wydajnie, bo nie zaciągają wystarczająco powietrza, bo dopływ backplate karty blokuje. Jeśli chcesz niszczych tempów to musisz pomyśleć nad inną obudową lub mobo nawet jeśli trzeba.
  • Odpowiedz