Wpis z mikrobloga

@ShadyTalezz: @ipkis123: Ale wy jesteście głupie komuszki. Apple, Google, Microsoft, Tesla, Amazon, cała zbrojeniówka Lockheed Martin, Raytheon, wszystko prywatne firmy. Przerasta was zrozumienie kilku zdań, w których jest jasno powiedziane że innowacjami powinien zajmować się prywatny kapitał? Dotować to sobie można, jak widać że biznes prowadzi ktoś z łbem na karku, odniósł sukces i dokłada się do budżetu. Rozdawanie geldu na prawo i lewo to świetny przepis na
  • Odpowiedz
NASA - jedna firma która przepaliła niezliczone ilości hajsu w celu bezsensownej rywalizacji z ZSRR, świetny przykład.

kto chce rozdawać dotacje na prawo i lewo? Uroiłeś coś sobie chłopcze

Jak inaczej chcesz dotować innowacje niż poczekać aż wystąpią i będzie wiadomo, że to dobra inwestycja? Oczywiste że będzie to pompowanie kasy we wszystko i jak coś się akurat uda to ogłosimy sukces, a niezliczone ilości upadłych projektów to będą wyciszane aferki.

urojenia
  • Odpowiedz
@qusqui21 czytałem ciekawe artykuły na ten temat. To fakt, że im społeczeństwo bardziej zalkoholizowane tym mniej skłonne do buntu. Z drugiej strony ruch trzeźwości uderzał szlachtę po kieszeni, bo to oni głównie czerpali zyski ze sprzedaży wódy w karczmach.
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: przeciez system feudalny byl narzucony przez państwo, czyli byl regulacja państwową, czyli zaprzeczeniem wolnosci gospodarczej i uosobieniem lewicowego podejścia do gospodarki polegającego na narzucaniu zachowan odgornie

Ale No tak lewaki innowatorzy, oni wynajdują przełomowe technologie, nie jak kapitaliści co tylko siedza i narzucają wszystkim wszystko. Niezle pokminione! ^^

@blessed_by_swiezonka: Mój boże, ja kiedyś na żarty mówiłem, że Kazimierz Wielki to był komuch i lewak, aby wyśmiać prawaków,
  • Odpowiedz
  • 3
@blessed_by_swiezonka:

przeciez system feudalny byl narzucony przez państwo, czyli byl regulacja państwową, czyli zaprzeczeniem wolnosci gospodarczej i uosobieniem lewicowego podejścia do gospodarki polegającego na narzucaniu zachowan odgornie

kapitalizm ewulował bezpośrednio z feudalizmu a państwa narodowe wtedy nie istniały, właściciele ziemscy to byli precedesorzy kapitalistów a królowie byli zarządcami mającymi dbać o ich interes tak jak dziś państwo jest zarządem powierzniczym mającym dbać o interesy kapitału. Twierdzenie, że jest w jakiś sposób
  • Odpowiedz