Wpis z mikrobloga

• 188
@Lach__Anonim: przez posła Konfederacji Pejo?? Bo to jego słowa że OZE się opłaca.
Ale masz rację Konfa to zbieranina lobbystów którzy zjedzą własne gowno dla kasy. Już Liroy o tym mówił.
Europejskie OZE złe bo to dlatego, że Klimatyzm, chińskie takie samo OZE juz dobre ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
fidelio-fidelio - @Lach__Anonim: przez posła Konfederacji Pejo?? Bo to jego słowa że ...

źródło: 1000089718

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 180
@szychun: wiech to straszny lobbysta woli żeby było dużo elektrycznych samochodów i kasa z "tankowania" zostawała w naszych elektrowniach. Konfa oczywiście nie lobbuje dlatego tak wspiera spalinowe mimo że nie mamy ropy i cala kasa idzie do Arabow. To jest pOlSkA RaCjA sTaNu lewagu XD
  • Odpowiedz
@fidelio-fidelio: Na pewno lepiej się opłaca niż w europie. Chiny mają miliony hektarów niezamieszkałych terenów, nieużytków, pustyń z ogromnymi temperaturami, gdzie tam europie do takiego poziomu :D nasze oze nigdy nie będzie tak wydajne jak chińskie
  • Odpowiedz
@siewcaeddie: dlatego my mamy 2x tyle reaktorów atomowych od 3x liczniejszych Chin. Przecież nikt nie mówi żeby było samo OZE. Tyle że według konfiarzy w Europie nie powinno być w ogóle OZE.
Zresztą w UE też jest pełno niezamieszkałych terenów.
Chiny maja o 50% większe zaludnienie niż UE xDDD wystarczy się przejechać po np. Lubelskim
  • Odpowiedz
@siewcaeddie ale my nie musimy mieć tak wydajnego jak Chiny, nawet nie musimy w całości oprzeć sie na OZE. My powinniśmy maksymalnie wykorzystać pod OZE takie warunki jakie mamy, a nie toczyć głupie wojenki.
  • Odpowiedz
@siewcaeddie pamietaj też że my mamy mniejsze zapotrzebowanie bo mamy wysoka technologie której chiny nie mają. Oraz 50 lat temu nie mieliśmy drewnianch miast. Chiny potrzebują w uj energii bo np budują mosty które w Europie stoją już od 100 lat a u nich nie było. Europa eksportuje wysoka technologie a chiny w większość nadal masówkę. Wystarczy powiedzieć że Francja+Niemcy+Holandia mają większy eksport w USD od Chin mimo że mają chyba
fidelio-fidelio - @siewcaeddie pamietaj też że my mamy mniejsze zapotrzebowanie bo ma...

źródło: 1000089721

Pobierz
  • Odpowiedz
@fidelio-fidelio: Nie no chiny to zupełnie inna bajka, inny klimat. Co do OZE to ok, ja nie jestem jakimś tego przeciwnikiem jeśli to funkcjonuje jako dodatek dla gospodarstw rolnych, firm, itd. Tylko ja nie jestem przekonany co do tego rozwiązania jakie proponuję rząd. Zresztą to się nie uda tak jakby zwolennicy chcieli, nie da rady pokryć tak dobrze powierzchni aby to się sensownie zwracało i zapewniało nam na tyle dużo
  • Odpowiedz
@siewcaeddie

Na pewno lepiej się opłaca niż w europie. Chiny mają miliony hektarów niezamieszkałych terenów, nieużytków, pustyń z ogromnymi temperaturami, gdzie tam europie do takiego poziomu :D

Dlatego buntujemy się przeciwko samochodom elektrycznym, bo nie mamy wcale ropy? XD
Edit: Polska praktycznie nie ma węgla, który opłaca się wydobywać. Jeśli węgiel wróci do łask to i tak taniej będzie go importować z Ameryki lub Australii niż wydobywać na miejscu.
  • Odpowiedz
@van-der-staas: no nie trochę mniej wydajne OZE, tylko znacznie słabsze, a od kupowania energii i paliw nie uciekniesz, bo polskie warunki do oze to żaden game changer :P co najwyżej może być uzupełnieniem dla atomu, albo węgla, ale to pierwsze nas przerasta, a z drugiego rezygnujemy, bo tak nam kazali
  • Odpowiedz
@fidelio-fidelio znaczy mamy w Polsce uruchomić elektrownie solarno-termiczną? Hmm... co może pójść źle XDDD

Ja mam lepszy pomysł - lepiej uruchomimy w Polsce kilkaset elektrowni wodnych - w Norwegii się świetnie sprawdzają ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@van-der-staas: To Twoje zdanie, ale gdyby tak faktycznie było to dzisiaj temat byłby o wiele prostszy :D no ale niestety nie jest, ponieważ to jest artefakt atomowy mocno polityczny, w popisowej rzeczpospolitej kto ma atom na stole może dzielić i rządzić. Skończy się tak jak zwykle, OZE g*wno da, atomu nie będzie, węgiel mocno ograniczony albo nie będzie komu wydobywać, a energia i paliwa kupowane od innych. Aż się przypominają
  • Odpowiedz
@fidelio-fidelio Chiny mają nasłonecznienie jak na Saharze, miejsca z ciągle wiejącym silnym wiatrem i mnóstwo gór z nieograniczonymi możliwościami zbudowania elektrowni wodnych największych na świecie u to kilkadziesiąt razy większych. Polska w porównaniu ma żałosne warunki do OZE, coś tam z tego będzie ale trudno to porównywać. Zwłaszcza żal tych elektrowni wodnych, przydałyby się do magaztnowania nadmjaru energii słonecznej (i wiatrowej też)
  • Odpowiedz