Wpis z mikrobloga

#wyspyowcze #turboobrazki @Marcel_Lesch

Wyspy Owcze pojawiły się na mapie ludzkiej historii już około VI wieku, kiedy dotarli tam irlandzcy mnisi. Nie zostawili po sobie wiele – tylko kamienne cele i krzyże. Prawdziwe życie zaczęło się dopiero w IX wieku wraz z przybyciem wikingów, którzy ochrzcili archipelag mianem Færeyjar. Co ciekawe, owce – symbol i nazwa wysp – wcale nie były ich pierwotnymi mieszkańcami. To właśnie wikingowie sprowadzili je ze sobą. Dziś potomkowie tamtych wełnianych zwierząt wędrują swobodnie po stromych zboczach i dolinach, a prawo zapewnia im wręcz oficjalne "prawo do przemieszczania się". Na wyspach żyje około 70 tysięcy owiec – prawie dwa razy więcej niż ludzi.
PorkaTurbo - #wyspyowcze #turboobrazki @Marcel_Lesch

Wyspy Owcze pojawiły się na map...

źródło: GzcEl1OacAAuSXf

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PorkaTurbo: byłem i owce sobie chodzą swobodnie, ale są oznaczane, żeby było wiadomo do kogo należą, maja określone pastwiska, a na drogach są montowane obrotowe rolki, żeby owce nie mogły przejść dalej
  • Odpowiedz
@Proton_Foton: @ciastko_do_kawy Ziomy, przecież w nagłówku jest imię, nazwisko i link do IG autora ;)

@PorkaTurbo Byłem. Piękne wyspy. Myślę, że każdy kto gustuje w takich klimatach powinien tam polecieć. Przy czym uwaga, bo w lipcu i sierpniu mieszkańcom o--------a i organizują sobie rzezie delfinów. Warto wtedy unikać Skalafjorour, bo nie dość, że widoki są mocno wątpliwe, to jeszcze j---e niemiłosiernie.
  • Odpowiedz