Wpis z mikrobloga

@TillCollapse: Nie masz racji. W sprawie Amber Gold KNF ostrzegał na długo przed upadkiem. To inne instytucje zawiodły (oraz zdrowy rozsądek klientów).
A obecnie KNF to rzeczywiście śmiech na sali.
  • Odpowiedz
@TillCollapse nie wiem co trzeba mieć w głowie, żeby pakować kasę w taką aplikacje, która „daje” darmowe pieniążki xd XXI wiek a ludzie myślą, że za 4 kliknięcia dziennie spłyną na nich miliony ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak ktoś chciał spróbować to niechby wrzucił takie pieniądze, których by mu nie było szkoda przy upadku
  • Odpowiedz
@TillCollapse: bo ja wiem, czy warto się tutaj czepiać KNF. Tych krypto-platform do zarabiania milionów powstaje jakaś doprawdy szalona ilość (większość nie jest zarejestrowana w Polsce i operuje z innych krajów). Sporo z nich przewija się głównie na Instagramie, telegramie i innych social mediach. Namierzenie takiej platformy i określenie czy to scam lub piramida jest często skomplikowane, nic dziwnego, że jakieś serwisy dadzą radę tego uniknąć.

KNF ma serio sporo
  • Odpowiedz
  • 2
@nieustawne_lustro: w tym przypadku skala popularności coinplex była już na tylec duża, że mogli pokusić się o ostrzeżenie.
Bankier i Wyborcza dostrzegli problem wcześniej i najprawdopodobniej informowali KNF.
Argument o tym, że są zarobieni do mnie nie trafia. Zespoły się skaluje, powołuje nowe instytucje, nie mówiąc o automatyzacji procesów. Nikt by dzisiaj tego nie robił na piechotę.
Można też zdjąć ten obowiązek z instytucji 😉 albo nałożyć inne na podmioty
  • Odpowiedz
Z ciekawości sprawdziłem, gdzie był KNF i czy wydał jakieś ostrzeżenie

@TillCollapse: Jak usłyszałem od znajomych z ulicy o tej aplikacji, która już mailem jakiś czas to też od razu sprawdziłem czy przypadkiem nie ma już komunikatu KNF bo skala była ogromna. Szczególnie, że już funkcjonowalo biuro stacjonarne w Mielcu. Ogólnie państwo polskie jak zawsze w formie. Silne wobec słabych. Słabe wobec silnych. Tutaj skala była o tyle duża, że
  • Odpowiedz
@TillCollapse: Właściwie to nie rozumiem czemu ten 'obowiązek' spoczywa na KNF. Skoro firma jest piramidą albo scamem, to moim zdaniem powinna się tym zajmować prokuratura. Zwyczajnie wszcząć postępowanie z urzędu i zająć się sprawą, a przy okazji wydać ostrzeżenie. Byłoby to bardziej naturalne rozwiązanie.
  • Odpowiedz
@Onaaa20: Czytałem jakiś artykuł kiedyś o tym. Ale nikt nie zna skali I tylko autor zastanawial się czy służby nie powinny mieć zakazu by używać takich rzeczy prywatnie. No ale z drugiej strony kto by to niby nadzorowal I jak udowodnić takiemu żołnierzowi, że świadomie używał takiej podejrzanej aplikacji.
  • Odpowiedz