Aktywne Wpisy

FELIX90 +298

wybryk_natury +80
Kakałko z Misią #pokazkota #misiafanclub
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
#klimat #oze #energetyka #polska #globalneocieplenie #energia
https://epj.min-pan.krakow.pl/Lignite-deposits-in-Poland-and-perspectives-of-their-utilization,95676,0,2.html
źródło: temp_file4810498387856559966
PobierzNiech jeszcze załamie się cyrkulacja AMOC na Atlantyku, a są przesłanki ku temu to zrobi się ciekawie.
https://epj.min-pan.krakow.pl/Strategic-conditions-for-the-future-of-brown-coal-mining-nin-Poland,103691,0,2.html
źródło: temp_file1764863038514207870
PobierzMiałeś pogrubione słowo brunatnego, ale jak widać nie pomogło.
No i pracownicy w Bełchatowie wcale nie dostają 14 pensji premiowej. To są fakty im właściwość otaczającego nas świata xD
Swoją drogą ten kto to pisał był nieźle oderwany xD
Wg tych prognoz (z 2008 xD) w tym roku zużycie w Polsce wyniesie ~310 TWh rocznie, a za 15 lat będziemy zużywać więcej prądu niż Francja xDDD
źródło: 1000023253
PobierzDokładnie, nie obchodzi mnie to.
Ale chyba w końcu powstaną reaktory termojądrowe,
Wiele tańszy od czego?
Załamie się AMOC to będzie płaku, płaku, ty nie bo gdzieś tam we Francji chyba siedzisz to macie naćpane atomu.
1. Może ktos chciał wbić do łbów żeby nie opierac wszystkiego na węglu?
2. Nie wiem czy w jakis sposób ktos liczy energię produkowaną na własne potrzeby, bo tego żółtego zaden licznik nie rejestruje. Dlatego wzrost zużycia/produkcji zwolnił w ostatnich 2-3 latach na wykresach
źródło: zuzycie
Pobierz@kopawdupeswiniom: Zaraz po fabryce Izery
Jak w 2008 jakiś "specjalista" mógł stwierdzić że zużycie wzrośnie dwukrotnie w ciągu kilkunastu lat? Zwłaszcza że od zawsze było podobne xD
Jeśli te szacunki zasobów były robione jak te prognozy to na pewno wiarygodne. Autor nie miał zielonego pojęcia o energetyce a co dopiero o
Nie ma znaczenia. Jaki jest procent autokonsumpcji w ogólnym zużyciu energii?
A prognozy dotyczące wzrostów zapotrzebowania już dawno przestały się sprawdzać, bo niby odbiorników przybywa ale są
@PiotrFr: według artykułu o połowę tańszy od tego z wiatru. Co z grubsza wydaje się prawdą na 2008 rok. Tylko od tego czasu koszt prądu z węgla brinatnego jest podobny. A z wiatru spadł o 2/3. A fotowoltaika jest jeszcze tańsza.
@PiotrFr:
Mnie jest obojętnie, ale teoretycznie dywersyfikacja nie
Powiedz to specjalistom w ITER, no idź powiedz, że tracą czas i nie wiedzą co robią.
To skoro Bełchatów jest niepotrzebny to proponuję go jutro wyłączyć ( ͡º ͜ʖ͡º)
Policz OZE razem z magazynami energii.
To co robi
Nie tracą tylko nie wiadomo czy sie uda i ile czasu zajmie, jeszcze pewnie z 2 tygodnie in Elon time scale.
@PiotrFr: Przy moich 22kWp i zużyciu 20MWh, mam prawie 8MWh autokonsumpcji bez magazynu. Więc przy 23GWp i ~170TWh w Polsce to 8TWh mogłoby być ukryta produkcją.
2018 produkcja 165,3 TWh
W 2022 roku Polska wyprodukowała rekordowe
A to już nie porównujesz do Izery? Bez tego "natalistyczna cywilizacja" łatwo mieć nie będzie.