Wpis z mikrobloga

Jakby ktoś nie wiedział to tak duże są zasoby węgla brunatnego (bez górników, 13stek, 14stek, strajków itd.) w Polsce. Mogliście mieć tani prąd, ale wolicie poświęcić się dla ratowania planety.

#klimat #oze #energetyka #polska #globalneocieplenie #energia

https://epj.min-pan.krakow.pl/Lignite-deposits-in-Poland-and-perspectives-of-their-utilization,95676,0,2.html
kopawdupeswiniom - Jakby ktoś nie wiedział to tak duże są zasoby węgla brunatnego (be...

źródło: temp_file4810498387856559966

Pobierz
  • 101
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kopawdupeswiniom

ale ja często piorę na 30 - 60 bo mam taką potrzebę, a czasem nawet na 90 bo potrzebuje coś mieć wysterylizowane...

Inaczej będziesz odczuwał cierpienia i ból życia? ;)
  • Odpowiedz
@zibizz1

Ależ pan łaskawy, równie dobrze mógłbyś przestać pożerać 20 MWh, a skoro panele takie dobre to budować systemowo dla wszystkich z magazynami energii, na co po prostu ściągnąć celowy podatek z bogatych. Wyszłoby taniej bez kosztów zbędnego gmatwania i z korzyściami skali większych farm i magazynów i sprawiedliwiej.
  • Odpowiedz
@kopawdupeswiniom Juz próbowali tak w PRL systemowo. To nie działa. Jak włożysz swoja kasę i będzie Twoje to będzie Cie to obchodziło. A jak masz niczyje to nikogo nie obchodzi. Może jakby mial dynamiczny cennik to jeszcze każdy czuł by w portfelu. Gdzie dzis w bloku możesz naładować np auto na cały tydzień w niedzielne słoneczne południe za prawie darmo? Najpierw trzeba wyedukować ludzi decyzyjnych żeby stworzyli odpowie warunki
  • Odpowiedz
@zibizz1

Jak na razie PRLowska energetyka jest lepsza od "Zielonego Ładu", nawet prawie atom udało się postawić.
Czego twoje ukochane tzw. partie tzw. polityczne nadal nie zrobiły. Poza tym, chciałbyś powiedzieć, że twoja mrówcza "cywilizacja" nie działa?
  • Odpowiedz
@kopawdupeswiniom Z Twojej perspektywy lepsza. W 2018 ta energetyka nie wyrabiała. Wezwania do przymusowej redukcji mocy w dużych zakładach itp. To dzięki pewnemu udziałowi PV takich sytuacji nie było w ostatnich latach. Oczywiście do tych 15% udziału słońca nic nie trzeba robic i PV świetnie wpasowuje się w energetykę, potem już trzeba dostosować pewne podejścia ale dalej można z tego korzystać. Teraz wyzwaniem dla ludzi jest oswojenie sie z sytuacją ze
  • Odpowiedz
Mogliście mieć tani prąd, ale wolicie poświęcić się dla ratowania planety.

@kopawdupeswiniom: Mam praktycznie darmowy, ale ja zainwestowałem. Ty nie zainwestowałeś i płacisz.
  • Odpowiedz
@neo78

Nikogo nie obchodzi zdanie egoistycznego natalisty, który nie potrafi pomyśleć (lub po prostu jest aż takim natalistycznym trollem, egoistą), że nie każdy w ogóle mógł zainwestować w fotowoltaikę i istotny magazyn energii.
  • Odpowiedz
Nikogo nie obchodzi zdanie egoistycznego natalisty, który nie potrafi pomyśleć

@kopawdupeswiniom: Nikogo nie interesuje zdanie antynatalisty - gatunek wymarły. Każdy miał takie same warunki. Na 80% domów nie widzę paneli. Blokersi to i tak niewiele co z energii korzystają, to jak zapłacą 50-100zł więcej to się nic nie stanie. Ja jak płaciłem 400zł to dzisiaj musiałbym płacić po 800zł (ok 7MWh utylizuje rocznie). Najwięcej to płacą ci w domkach co
  • Odpowiedz
Mam dla ciebie złą wiadomość, ale należymy do tego samego tzw. "gatunku" ( ͡º ͜ʖ͡º)

@kopawdupeswiniom: No nie - twój wymiera...

A nie, to spoko... I wcale niekoniecznie jest to tylko 100 zł, szczególnie jak odmrożą ceny. No i indywidualne domy mnie nie obchodzą (chociaż one też by zyskały bo jesienią i zimą foto nie dowozi).

Jak ciebie nie obchodzą
  • Odpowiedz
Akurat, może i antynatalistów jest garstka, za to zapewne najwięcej w historii. Jak tam TFR "twojego gatunku" 1.0 czy już poniżej?

@kopawdupeswiniom: Jak odejmiemy patologię antynatalistów - to mój gatunek ma się całkiem dobrze, sam jestem na 4/2 = 2.

Natomiast nie możesz podawać przykładu twojej instalacji wrzuciłem kontekście "cudu energetyki OZE".

Podałem przykład domów jednorodzinnych gdzie PV jest zaledwie na
  • Odpowiedz
@neo78

Jak odejmiemy patologię antynatalistów - to mój gatunek ma się całkiem dobrze, sam jestem na 4/2 = 2.

TFR =1.0
Patologiczne to jest bezrefleksyjne robienie nowych istot do rzeczywistości, która jest tylko i wyłącznie szkodliwa dla posiadających układ nerwowy organizmów żywych, tak samo bezrefleksyknie robią to żaby w kałuży w
  • Odpowiedz
Patologiczne to jest bezrefleksyjne robienie nowych istot do rzeczywistości, która jest tylko i wyłącznie szkodliwa dla posiadających układ nerwowy organizmów żywych, tak samo bezrefleksyknie robią to żaby w kałuży w lesie.

@kopawdupeswiniom: Mi się tam podoba, jestem zabezpieczony, moje potomstwo również da sobie radę. Gorzej z bezdzietnymi, oni to faktycznie będą mieś przerąbane w świecie gdzie każdy bedzie na nich patrzył jak na pasożyta.

Sprawdź tam sobie powyżej tabelkę kosztów wytwarzania
neo78 - >Patologiczne to jest bezrefleksyjne robienie nowych istot do rzeczywistości,...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Słowo klucz "jak".

Nie kilka razy drożej, a niewiele drożej. Dorzuć magazyny energii i to tylko te stabilizujące i już nie będzie tak różowo. Na razie zresztą nie ma nawet takich magazynów.

@kopawdupeswiniom: Jak sypią do pieca jest drożej.
Jeszcze jakiś czas sypać muszą, za mało paneli, wiatraków i magazynów. Magazyny tanieją, jeszcze nie czas, ale powoli po te kilka % rocznie trzeba odchodzić od
  • Odpowiedz
@neo78

Jak sypią do pieca jest drożej. Jeszcze jakiś czas sypać muszą, za mało paneli, wiatraków i magazynów. Magazyny tanieją, jeszcze nie czas, ale powoli po te kilka % rocznie trzeba odchodzić od węgla

Niby drożej, a jednak nie można wyłączyć. Postaw 100 GW wiatraków z magazynami energii żeby było samowystarczalne to zobaczymy co będzie droższe. I to nawet jak magazyny jeszcze (niewiele) stanieją.
  • Odpowiedz
Niby drożej, a jednak nie można wyłączyć. Postaw 100 GW wiatraków z magazynami energii żeby było samowystarczalne to zobaczymy co będzie droższe. I to nawet jak magazyny jeszcze (niewiele) stanieją.

@kopawdupeswiniom: Nigdy nie mówiłem żeby wyłączyć tu i teraz, ale trzeba do tego dążyć, zresztą ekonomia oze....

Węgiel brunatny nie dość, że porównywalny kosztem z OZE (pytanie jakby OZE posiadało zdolność ciągłej pracy z gigantycznymi magazynami energii to ile by kosztowało) to jeszcze
  • Odpowiedz