Wpis z mikrobloga

@ZawzietyRobaczek: zostaw sobie absolutną poduszkę na takim koncie, coś do czego musisz mieć dostęp natychmiast, dla mnie to ze 30k np. Resztę wrzuć w obligacje, nawet te jednoroczne czy dwuletnie - odsetki też dostaniesz na konto co miesiąc, a koszta ewentualnego wykupu szybko ci pokryją właśnie te odsetki.

Żeby trzymać 200k na oprocentowaniu 1.5% to ja nie wiem..
  • Odpowiedz
@93michu93: weź obligacje roczne i je wcześniej wykupisz. Przy 70k masz 236 zł miesięcznie odsetek na czysto, a wcześniejszy wykup będzie kosztował Cię 350zł. Więc jeśli potrzymasz je min 2 msc to i tak jesteś na plus jakieś grosze, jak 10 msc to już trochę naleci. Lepsze to niż konto oszczędnościowe. Na wykup czeka się bodajże 5 dni.

Ewentualnie jak jesteś trochę bardziej ogarnięty to XTB na rachunku maklerskim na
  • Odpowiedz
@ZawzietyRobaczek: spokojnie można ogarnąć więcej - banki oferuję 5,5-7% (włącznie z ING, gdzie po 5,5% można uzyskać na dwóch rachunkach oszczędnościowych - na każdym z nich do 200 tys. zł). Np. zakładasz konto w innym banku, tam wrzucasz kasę - przez określony czas jest na promocyjnym oprocentowaniu, zazwyczaj to 3 miesiące. Jak ten okres minie, wracasz z kasą do swego banku, gdzie już to będą nowe środki - w chwili
  • Odpowiedz