Aktywne Wpisy

panDario +96

Chce wyrzucić takie gacie chuopa. On wrzucił je do prania xd czy według was przesadzam?
źródło: 1000033142
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: 1000033142
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Nie wiem, czy tylko ja tak miałem, ale chciałbym się podzielić swoim doświadczeniem. Może kogoś to też dotyczy.
Studiowałem kierunek, na którym ok. 80% osób to kobiety. Już wtedy zauważyłem, że dostęp do różnych szans był dla mnie trudniejszy tylko dlatego, że jestem facetem. Na przykład:
Organizowano szkolenie z programowania — tylko dla kobiet.
Pojawił się staż z funduszy UE, który dawał konkretne pieniądze i doświadczenie. Faworyzowano kobiety, a żeby się dostać jako facet, trzeba było mieć bardzo wysoką średnią, tak wysoką jak chyba nikt na roku. Nie miałem, więc nie było dla mnie miejsca.
Inne szkolenie (też tylko dla kobiet, na tym samym kierunku) musiałem sobie opłacić sam, oszczędzając na jedzeniu. Ale za to przez brak tamtego stażu miałem gorszą pracę i zarobki.
W pracy nie było lepiej. Praktyki gastronomiczne w szkole średniej? Jako facet miałem "naturalnie" dźwigać meble, szafki, sprzęt do SPA. Gotować musiałem się uczyć po godzinach, gdy dziewczyny szły do domu a ja prosiłem na kuchni by móc zostać dłużej i się czegoś nauczyć.. W pracy w kuchni – z drugim facetem targaliśmy więcej ciężkich garów niż osiem kobiet razem, co skończyło się bliznami na dłoni. Nie wspominając o odmowach pracy np. jako kelner, albo opiekun do dzieci bo "kobiety się lepiej nadają" a dla Pana Panie Areczku jest kołchoz na czarno za mniej niż minimalna, ale za to niech Pan oddycha metalami ciężkimi. Przy czym to, że przedstawiciele sektora prywatnego gorzej traktują facetów jakoś mnie tak nie irytuje - o wiele bardziej mnie dobija systemowe, ze wsparciem Państwa dyskryminowanie facetów.
Pracowałem w warunkach chłodniczych — ja nie dostałem nic ekstra. Koleżanka z pracy dostawała dodatkowe jedzenie i to było zgodne z prawem, bo wiadomo facet może pracować ciężej, ale za to nie dostawać jedzenia.
Do tego dochodzi:
wyższy wiek emerytalny,
gorszy dostęp do badań profilaktycznych,
prawie zero zachęty do np. badań prostaty, ale za to pełno kampanii dla kobiet (co nie krytykuję – po prostu czemu nie ma równowagi?),
a jak przyjdzie wojna, to politycy otwarcie mówią, że mężczyzna „ma iść i zginąć w okopie”.
Nie szukam litości. Chcę tylko, żeby to wybrzmiało: równość powinna dotyczyć wszystkich. I jeśli coś takiego spotkało też kogoś z Was — możecie się odezwać. Może pora w końcu o tym mówić głośno.
#pieklomezczyzn #dyskryminacja #studbaza #pracbaza
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
czyli godziles sie na to zeby twoje praktyki odbywaly sie niezgodnie z programem praktyk a teraz masz pretensje do kogo? lol typowy wykopek co narzeka jak mu zle ale nic z tym nie zrobi tylko jeczy w internecie
Lol typowy wykopek typowy victim blaming bez znajomości tematu.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰