Wpis z mikrobloga

Starobociański Wierch 2176 m n.p.m. (Tatry Zachodnie)
Data: 5.08.2025
Trasa: Kiry (szlak zielony)-> Tomanowa Dolina (szlak żółty) -> Schronisko PTTK na Hali Ornak (szlak żółty) -> Iwaniacka Przełęcz (szlak zielony) -> Ornak (szlak zielony) -> Siwa Przełęcz (szlak zielony) -> Siwy Zwornik (szlak czerwony) -> Starorobociański Wierch (szlak czerwony) -> Siwy Zwornik (szlak zielony) -> Siwa Przełęcz (szlak czarny) -> Polana Iwanówka (szlak czarny/żółty) -> Starorobociańska Dolina (szlak zielony) -> Dolina Dudowa (szlak zielony) -> Polana Huciska (szlak zielony) -> Siwa Polana (szlak nieoznaczony) -> Dolina Chochołowska, parking (szlak nieoznaczony).
Długość trasy: 25,2 km
Suma podejść: 1638 m

Dość prosta do zdobycia góra, jedyną techniczną trudnością na tej trasie jest pokonanie całego grzbietu Ornaku, a zwłaszcza jego najbardziej skalistej partii w okolicach Zadniego Ornaku. Idąc od strony Kirów trzeba też pomijać wszystkie odnogi odchodzące od zielonego szlaku, inaczej trasa zajmie z kilkanaście godzin (mi udało się zamknąć całą trasę w nieco ponad 8 godzin). Wspinaczka przez Ornak wydaje się lepszą alternatywą od Doliny Chochołowskiej, bo unika się dużego tłumu walącego od strony czarnego szlaku. Jest też o wiele ciekawsza pod względem widoków i różnorodności pięter roślinnych. Na zboczach Ornaku, pomiędzy kosodrzewiną wystają też bardzo ciekawe rumowiska skalne.

#tatry #gory #tatryzachodnie
WR9100 - Starobociański Wierch 2176 m n.p.m. (Tatry Zachodnie)
Data: 5.08.2025
Trasa:...

źródło: 20250805_091523

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@WR9100 jedyna góra, która mniej pokonała ( ͡º ͜ʖ͡º) skawar się lał z nieba, a ja na długo i i małą ilością wody. Jakim byłem wtedy idiotą ()
  • Odpowiedz
  • 0
@emesi: ups ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak człowiek sobie wkręci jakąś nazwę to już nie zauważa drobnej różnicy, oczywiście na cudownym wykopie można edytować post tylko chwilę po dodaniu
  • Odpowiedz
Wspinaczka przez Ornak wydaje się lepszą alternatywą od Doliny Chochołowskiej, bo unika się dużego tłumu walącego od strony czarnego szlaku. Jest też o wiele ciekawsza pod względem widoków i różnorodności pięter roślinnych.

@WR9100: dlatego polecam czerwonym przez Trzydniowiański i Kończysty. Dolina Jarząbcza jest klimatowa, omija się ten czarny niewygodny szlak przez Dolinę Starorobociańską, a Ornakiem można zejść ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@WR9100: Planowałem w tym roku Grześ --> Rakoń --> Wołowiec ---> Jarząbczy ---> Kończysty i właśnie dalej na Starorobociański, ale jak będąc na Kończystym zerknąłem na podejście i zegarek to zrezygnowałem :D Z kończystego zszedłem na Trzydniowiański i czerwonym, ale nie przez Dolinę Jarząbczą (jaki błąd!) do Chochołowskiej. Czerwony szlak z Trzydniowiańskiego na Polanę Trzydniówkę jest tragiczny! Ileż tam słów padło, które paść nie powinny...
  • Odpowiedz
@WR9100: Połowa szlaku to jakiś klaustrofobiczny las, setki korzeni na szlaku. No fatalnie mi się tam szło. Być może wynika to też trochę z tego, że byłem mega zmęczony, ale w moim osobistym rankingu to na pewno TOP3 najgorszych szlaków.
  • Odpowiedz