Wpis z mikrobloga

@dariusz44:
1) No i ile jest tych zysków w stosunku do kapitalizacji? Nawet przy założeniu dużego wzrostu przychodów rok do roku te wyceny są w kosmosie. Jedyne co mogłoby je uzasadniać to całkowita rewolucja AI w najbliższych latach.
2) To, że w tym roku spółka przynosi stratę to nie znaczy, że bedzie już tak zawsze, za rok czy dwa już to może zmienić się w zysk jeśli zarząd ma konkretny
  • Odpowiedz
  • 9
No i ile jest tych zysków w stosunku do kapitalizacji?

@bart40404: Żeby Intel miał taką C/Z jak Microsoft to musiałby mieć EPS ~$0,8 rocznie, a póki co ma ~ponad $4,5 straty na akcje w 2024 i ~$2 straty za H1 2025. Ewidenty sygnał do wzrostów :P
  • Odpowiedz
@dariusz44: no masz rację, ewidentnego sygnału do wzrostu tu nie ma, ale gdy się on pojawi to cena będzie duża wyższa. Ja tam wolę się wcześniej zapakować po niższej cenie tam gdzie widzę szansę i dużo słabsze sygnały niż czekać na mocny sygnał gdy już większość będzie zapakowana do tego pociągu. Oczywiście ryzyko wtedy też jest większe gdy sygnały są słabsze, bo mogą być fałszywe.
  • Odpowiedz
  • 0
Ja tam wolę się wcześniej zapakować po niższej cenie tam gdzie widzę szansę i dużo słabsze sygnały niż czekać na mocny sygnał

@bart40404: no ja czesto też tak robię. Jak będzie zobaczymy.
  • Odpowiedz
@kris2: I jaki potencjalny zysk Intel generuje? AMD ma lepsze CPU i GPU - zarówno konsumenckie i prosumenckie, a zdaje się, że typowo "pro" też. Zdaje się, że niedługo kolejną generację planują pokazać też.
  • Odpowiedz
@anonim1133: kilkanascie lat temu było wprost odwrotnie i AMD się podniosło i teraz wyprzedza intela. to że firma dziś nie zarabia nie znaczy ze to nie zmieni się w przyszłości. AMD ma PE na poziomie 100 i 40% spadek EBITDA rok do roku. Price to Sale na poziomie 10. Intel ma PS na poziomie 2. Aby uzasadnic wycene amd musialo by rosnąć po 18% sredniorocznie przez najblizsze 10 lat. Nie
  • Odpowiedz
  • 0
AMD ma PE na poziomie 100 i 40% spadek EBITDA rok do roku

@kris2: To z powodu kreatywnej księgowości, i przejęć głównie. forward p/e już koło 40.
  • Odpowiedz