Wpis z mikrobloga

COSMIC, rozwijany przez System76, to nie kolejna nakładka na GNOME, ale zupełnie nowe środowisko graficzne napisane w Rust. Nowy Pop!_ OS 24.04 LTS wprowadza hybrydowy tryb okien (kafelkowy i klasyczny), zakładki w aplikacjach oraz personalizację na poziomie którego mogą zazdrościć nawet użytkownicy KDE.15

Ktoś z was testował? Jak wrażenia? Jest stabilnie? Lepszy niż Gnome? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#linux #gnome #pytanie #programowanie #rust
tomosano - >COSMIC, rozwijany przez System76, to nie kolejna nakładka na GNOME, ale z...

źródło: 09_cosmic_epoch_1_autorskie_srodowisko_graficzne_od_system76_dla_linuksa_juz_dostepne_rust_zapewnia_nowoczesne_funkcje_0_b

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomosano fajny pomysł. Testowałem i warto sobie rzucić okiem. Ale ja testując to na Fedorze mialem trochę problemów więc jeszcze nie jest to dobry czas na daily.
  • Odpowiedz
Jest stabilnie? Lepszy niż Gnome?

@tomosano: to jest ten przełomowy desktop, który udowodnił, że nawet Rust nie przeszkodzi zdolnym ludziom w robieniu wycieków pamięci?
zetisdead - > Jest stabilnie? Lepszy niż Gnome? 

@tomosano: to jest ten przełomowy d...
  • Odpowiedz
Kolejne środowisko które marnuje ekran, jak się kliknie "maksymalizuj" w przeglądarce. Tu macos nie do zastąpienia.
Dolna belka zmienia się w pasek po całej długości, w czym to ma być lepsze niż cinnamon? Dla mnie niczym się nie różni, za to Cinnamon to dopracowany ekosysytem.
  • Odpowiedz
@kanarex @kanarex

Kolejne środowisko które marnuje ekran, jak się kliknie "maksymalizuj" w przeglądarce. Tu macos nie do zastąpienia.

Dolna belka zmienia się w pasek po całej długości, w czym to ma być lepsze niż cinnamon? Dla mnie niczym się nie różni, za to Cinnamon to dopracowany ekosysytem.

Czy możesz pokazać co masz na myśli z tym marnowaniem ekranu?
  • Odpowiedz
to jest ten przełomowy desktop, który udowodnił, że nawet Rust nie przeszkodzi zdolnym ludziom w robieniu wycieków pamięci?

@zetisdead: Nic nie udowodnił, bo nikt nigdy nie obiecał, że w kodzie Rust nigdy nie będzie wycieków pamięci. Memory safety jest po to by tych wycieków był mniej i były łatwiejsze do namierzania, nie po to by nie było ich w ogóle, bo to jest zwyczajnie niemożliwe.

No ale Lunduke o tym
  • Odpowiedz
Nic nie udowodnił, bo nikt nigdy nie obiecał, że w kodzie Rust nigdy nie będzie wycieków pamięci

@nostalgiwolf: wyjmij kija z d--y, to jest portal ze śmiesznymi obrazkami a nie elektroda.
  • Odpowiedz