Wpis z mikrobloga

Po latach wróciłem do Heroes III i mam pytanie.

Czy AI oszukuje? Gram na zwykłym poziomie trudności tym gdzie "komputer gra dobrze".
W pierwszym tygodniu buduję kapitol, w drugim maksuję jednostki.
Spotykam kilka armii przeciwnika. Każda ucieka czyli TEORETYCZNIE traci wszystkie jednostki. Ale po pewnym czasie trafiam na głównego bohatera komputerowego przeciwnika który... ma większą armię niż ja

Przecież to jest nie możliwe. Tracił armię poprzez ucieczki, a jeśli budowałby siedliska w pierwszym tygodniu to nie ogarnąłby gospodarki.

Czy ktoś z was to ogarnia? Nigdy się w to nie zagłębiałem

#heroes3 #grykomputerowe
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Grzesiok hmm bo ogólnie to Nie Oszukuje. Jest wydajniejszy w grze na to wygląda, stąd ma większą armię.
Mając duzo bohaterów moze zbierać więcej surowców i skrzyn luźno leżących na mapie wiec ma większy przychód.
  • Odpowiedz
@Grzesiok: Ja tam idę w siedliska, zawsze się trochę nastackuje jednostek do wykupienia, potem lekko podnoszę ekonomię i kupuję co się da. Komp ucieka, ale wyexpowany heros mu zostaje więc to też robi różnicę. Najlepiej takiego zapędzić do zamku. No i podgryzać go ile się da, zabierać kopalnie itp nawet na parę dni
  • Odpowiedz
@Grzesiok: tak, AI w Heroesach oszukuje, ale to są dość subtelne kwestie. Np. używanie zaklęć, mniejsza utrata jednostek, lepszy dostęp do surowców itp., różne osoby zaobserwowały takiego typu nieścisłości. Więc całość takich różnych "naciągnięć" zasad rozrywki daje komputrowi leciutką przewagę w różnych momentach. Nie mówię już o większej dostępności danych na temat danej rozgrywki i sytuacji graczy z racji zapisanych danych w kodzie gry
  • Odpowiedz