Wpis z mikrobloga

Trochę się pochwalę – robimy w PL własny SMART HOME 🚀
I chcemy trochę zmienić świat Smart Home 🏠💡

Nasze sterowniki są:
✔️ Uniwersalne – działają z SUPLA / Home Assistant / Loxone i więcej
✔️Jako jedne z nielicznych na rynku – do rozdzielnicy (DIN) z LAN
✔️ Wielofunkcyjne – z możliwie największą ilością dodatkowych interfejsów
✔️ Projektowane i testowane w PL

To trochę inna droga niż typowe kontrolery zamknięte w jednym ekosystemie – stawiamy na otwartość i niezależność.
No i mamy sporo użytkowników, którzy korzystają ze SMARTBOB-ów od kilku lat i chwalą sobie stabilność i niezawodność.

Wrzucam tu, żeby się pochwalić i… zapytać Was: czego najbardziej oczekujecie od sterowników pod Smart Home? 👇🙂

👉 Zapraszam do zakupów i testów, SMARTBOB.PL , https://www.facebook.com/SmartBobAutomatyka
#smarthome #homeassistant #supla #loxone #automatyka #elektronika
SmartBobAutomatyka - Trochę się pochwalę – robimy w PL własny SMART HOME 🚀
I chcemy ...

źródło: 1616R

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@P-v-E: Też spoko, można ją w miarę łatwo dodać do HA. Ogólnie SUPLA to taka nasza POLSKA TUYA, bo też wielu producentów w tym i my działamy pod SUPLA (ma też otwarty kod i więc nawet możesz za darmo tworzyć urządzenia pod SUPLE, chociaż przy większe ilości warto już zawrzeć umowę :) ) .
  • Odpowiedz
@SmartBobAutomatyka: Sterownik pasujacy na szyne TS (DIN) to zaden unikat :D

Czego bym oczekiwal od sterownika do smarthome? (w moim mieszkaniu nie ma sensu ale ze sterownikami mam na codzien doczynienia)
1-napewno odpowiednia ilosc I/O (zeby nie trzeba bylo modulow dokupowac)
2-outputy musza byc "wysokoobciazalne" pradowo. Da sie ogarnac na niskoobciazalnych ale po kiego wala mam dokladac styczniki w rozdzielce?
3-wspolpraca z jakims HMI.
4-prosty i intuicyjny program do programowania
  • Odpowiedz
@gorzki99: 1. Dlatego stawiamy na duże sterowniki, większość producentów stawia na małe moduły po kilka kanałów, u nas np. masz w jednym 16 wyjść przekaźnikowych i 16 wejść (plus dodatkowe interfejsy) 2. W przypadku wyjść przekaźnikowych u nasz masz 10A a cyfrowych MOSFET 7A 3. To ci daje platforma, w większości przypadków wieszasz tableta na ścianie. 4. Tutaj też zależy od rozmiaru platformy, SUPLA to nauka w 1 dzień a
  • Odpowiedz
@teh_m: To też jest plus :) Na rynku są setki systemów, producentów, każde ma swoje miejsce i zastosowanie. Ja ktoś mieszka w bloku i chce mieć 1 światło z apki to pewnie kupi sobie coś do puszki za 100zł, a jak ktoś buduje mieszkanie 300m2 to raczej wybiera coś z bardziej profesjonalnego.
  • Odpowiedz
@SmartBobAutomatyka:
1-16 wyjsc to duzo i nieduzo. Na poczatek jest ok.
2-10A to juz calkiem ok
3-Tablet to ok - czyli jest dodatkowa apka ktora realizuje komunikacje miedzy sterownikiem a HMI. Zapewne bezprzewodowo dziala. Ma to swoje plusy jak i minusy.
4-to nie mam pojecia o czym rozmawiamy :D Nie siedze w jezykach programowania. Zatrzymalem sie na C+/C++ (oraz jesli chodzi o sterowniki to na LAD w siemensie) Opanowanie TIA
  • Odpowiedz
@gorzki99: No każda platforma SMARTHOME udostępnia ci gotową apkę na np. Andorid gdzie ty miej więcej budujesz sobie z klocków jak ma wyglądać twój ekran/dashboard. Tak jak pisałem w przypadku HA i LOXONA trzeba trochę się nauczyć, na YT masz dużo i są też kursy itp. Tableta możesz kupić też na kabel LAN . Podobnie jest w PLC też trzeba poznać system żeby go używać. Ale jak ktoś nie chce
  • Odpowiedz
@SmartBobAutomatyka: Rozpoczynam remont generalny domu około 200m2. Dom jest dość specyficzny bo ma 4 połpiętra więc ogległości od głównej skrzynki rozdzielczej są duże. Planuję zrobić smart home oparty o dogniazdkowe moduły Zigbee oraz Home Assistant.
Czy jesteście w stanie podać argumenty dlaczego Wasze moduły były by lepsze?

Aktualnie widzę wady centralnego rozwiązania: jak wysiądzie jeden moduł to pada praktycznie całe piętro oświetlenia (albo więcej) + nie mogę dodać łatwo nowego
  • Odpowiedz
Podobnie jest w PLC też trzeba poznać system żeby go używać. Ale jak ktoś nie chce a chce mieć to zazwyczaj bierze mądrego instalatora który mu to ogarnie i się tym nie przejmuje :).

@SmartBobAutomatyka: Pelna zgoda. Niemniej Fajnie jest jak po jakims czasie cos sie pozmienia/dojdzie jakies urzadzenie i mozna to samemu w miare latwo ogarnac a nie wolac "specjaliste" :P

Idea spoko - wszystko zalezy od tego co
  • Odpowiedz
@SmartBobAutomatyka: Czy spotkaliście się z budową większej ilością małych "rozdzielnic"? Przy takim urządzeniu zastanawiam się nad dodaniem go na każde piętro a nie w jednej szafie w piwnicy. Zakładam, że do każdej rodzielnicy miałbym kabel LAN. Zaoszczędziłbym kabli i kucia.
  • Odpowiedz
@emenems: Te oprogramowanie które my dostarczamy np. pod LOXONE jest w całości zamknięte w obrębie sieci LAN i nie wystawia nic na zewnątrz. Więc jeżeli ktoś ma poprawnie zrealizowana infrastrukturę sieciowa to z tego poziomu jest 100% bezpieczeństwa. Reszta zależy od instalatora i jego praktyk czy poprawnie przygotuje realizację oraz uświadomi klienta.
  • Odpowiedz
@SmartBobAutomatyka: Dzięki za odpowiedzi. Chciałem zapytać jeszcze o możliwość liczenia zużycia prądu ale trafiłem na Wasz kanał na youtube i tam jest masa odpowiedzi na wiele pytań ( ͡ ͜ʖ ͡)
Muszę jeszcze raz przemyśleć czy użyję Zigbee
  • Odpowiedz
@C0RM: Heh, dzięki za info, co do liczenia zużycia to każdy sterownik obecnie posiada jeden kanał do podpięcia przekładnika prądowego, ale ogólnie lepie jest stosować coś dokładniejszego jak np EASTRON SDM630 i skomunikować się z nim po RS485.
  • Odpowiedz