Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #krakow Chce wrócić z emigracji i kupić kwadrat z ryku wtórnego i zastanawiam się czy to dobry moment czy jeszcze poczekać. Robiąc założenie, że nie uda sie wprowadzić żadnego programu dopłat ile zmienia sie ceny(nominalnie) na rynku wtórnym w Krakowie w ciągu najbliższych 3 lat od teraz?

Zmiana cen na wtórnym w Krk 3 lata od teraz zakładając brak dopłat?

• +5% 5.8% (12)
  • +5-10% 12.1% (25)
  • +10-15% 10.6% (22)
  • >15% 6.8% (14)
  • boczniak, ceny bez zmian 25.6% (53)
  • ceny nawet spadną 39.1% (81)

Oddanych głosów: 207

• 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czyli rozumiesz obstawiasz boczniaka przez te 3 lata?

@HexenHeretic: na pewno nie obstawiam wzrostów. To może być boczniak/spadek tak aby rata wynosiła 40% przeciętnej pensji tak jak to na zachodzie jest.
  • Odpowiedz
@Snowflake_ @HexenHeretic Ponad 100 000 ludzi w 800 000 mieście pracuje w korpo, gdzie dominuje outsourcing. W zeszłym roku poleciało pare k ludzi, w tym roku już zgłoszono 3500 zwolnień grupowych. Outsourcing i automatyzacja to wymiotą w kilka lat, co już się zaczęło. Korporacje trafiły tutaj ze względu na ceny, nie jakość pracownika. 20 000 osób pracuje na hucie (10k w AC, 10k w spółkach zależnych). Jak wygląda przyszłość przemysłu
  • Odpowiedz
@HexenHeretic: ja jeszcze dodam, że wg. tej predykcji 2028/2029 zarobki w Krakowie średnie będą w okolicy 15k zł. Dopiero te pieniądze będą ok na aktualne ceny mieszkań ale też będą mało konkurencyjne na zachodnie rynki bo lokalnie powiedzmy w podobnych kwotach znajdą ludzi.
  • Odpowiedz
  • 0
@GomiGomi: jesteś z Krk? co byś mi doradził? wiem jedno, chce wrócić z zagranic. Kraków to miasto, z którym jestem związany od 18 roku życia, mam tu jakichś znajomych, dążę sentymentem ale to wszystko. Obczailem, że w takim Poznaniu stosunek cen do zarobków jest wyraźnie lepszy. Warto w Krk kupować kwadrat i wiązać z nim swoja przyszłość, może masz coś lepszego do polecenia?

PS. jeśli będzie apokalipsa SSC/BPO to to
  • Odpowiedz
@GomiGomi: nawet jeśli będzie tak jak piszesz i 100k ludzi zostanie bez pracy to:

Po pierwsze primo - ciągle masz 700k ludzi pracujących w innych branżach,
Po drugie primo - do miasta masz ciągle napływ nowych ludzi, bo i tak jest lepiej w stosunku do miast powiatowych,
Po trzecie primo - to 100k ludzi, którzy stracą pracę, będą musieli coś robić oraz się przekwalifikować. Opuszczenie miasta nie jest rozwiązaniem problemu,
  • Odpowiedz
@HexenHeretic byłoby trochę nie na miejscu, gdybym, jako przegryw zawodowy i życiowy Ci doradzał; moim zdaniem uchowa się tylko Warszawa, bo stolice jakoś się kręcą nawet w ubogich krajach na tle innych miast;

Jestem od urodzenia z Krakowa i rozumiem sentyment. Wprawdzie potem w różnych miejscach mieszkałem, ale to inna sprawa. Jeśli masz tutaj znajomych to weź pod uwagę, ale nie przeceniaj tego, bo ludzie, gdy zakładają rodziny to znikają mocno
  • Odpowiedz
  • 0
to 100k ludzi, którzy stracą pracę, będą musieli coś robić oraz się przekwalifikować.

@HexenHeretic: a to tylko ci się tak wydaje, nie pamietasz czasów gdy bezrobocie bylo 15-20% i ludzie siedzieli w domu?
  • Odpowiedz