Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #krakow Chce wrócić z emigracji i kupić kwadrat z ryku wtórnego i zastanawiam się czy to dobry moment czy jeszcze poczekać. Robiąc założenie, że nie uda sie wprowadzić żadnego programu dopłat ile zmienia sie ceny(nominalnie) na rynku wtórnym w Krakowie w ciągu najbliższych 3 lat od teraz?

Zmiana cen na wtórnym w Krk 3 lata od teraz zakładając brak dopłat?

• +5% 5.9% (11)
  • +5-10% 11.7% (22)
  • +10-15% 11.2% (21)
  • >15% 6.9% (13)
  • boczniak, ceny bez zmian 25.0% (47)
  • ceny nawet spadną 39.4% (74)

Oddanych głosów: 188

• 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Żeby złapać taką okazję to trzeba by być na miejscu w Krakowie, bo schodzi to w miarę szybko, często poniżej tygodnia

@HexenHeretic: to fakt, ja zamierzam kupować na kredyt w euro z zagranicy, wiec mam to utrudnione. chyba, że sie wstrzymam
  • Odpowiedz
@GomiGomi: Właścicielka nie mieszka w Polsce, odziedziczyła to mieszkanie po jakiejś ciotce, generalnie po prostu chciała je spieniężyć, żeby nie musieć się bawić w żadne remonty. Ale mieszkanie to jest bardzo mocny PRL, tam jest do roboty absolutnie wszystko, więc już wstępnie szacuję, że 150-200k to lekką ręką wydam.
  • Odpowiedz
@stanleymorison bez cienia ironii gratuluję, robisz w branży, że masz jakieś insiderskie oferty? Mistrzejowice to będzie gorący temat teraz. Z tramwajem jedna z rozsądniejszych dzielnic. Za ile myślisz to upłynnić?

@GomiGomi: Ale w Krakowie nadal brakuje rąk do pracy, nie tylko w korpo. Zresztą, ludzie mając do wyboru tę samą stawkę na prowincji vs miasto i tak wybiorą miasto, bo tutaj jest wszystko pod ręką, jest rozrywka, restauracje i
  • Odpowiedz
@GomiGomi: Nie bawię się w nieruchy zbytnio bo imho szkoda czasu, bardziej bym powiedział, że kwestia mega farta bo „zflipowałem” ze 4 a to było zazwyczaj bardzo przypadkowe.

Nie mam insiderskich newsów, dlatego właśnie piszę, że trzeba być w Krakowie, bo jak coś wyszukiwałem na portalu i wzbudzało zainteresowanie, próbowałem się umówić na weekend, to ktoś dzwonił za 2-3 dni, że niestety musi odwołać bo już sprzedane. Dopiero gdy byłem
  • Odpowiedz
Tak gadacie a zaraz obniżą stopy do 2% i wtedy ceny znów w kosmos albo zaczną wszystko skupować zagraniczni bo tam już nie będzie można wyjść z domu. Nigdy nie wiadomo dokładnie co się stanie na świecie lub w kraju.

Z całym szacunkiem ale radzenie się na wykopie to nie jest zbyt dobry pomysł.
  • Odpowiedz
@GomiGomi: już teraz na największym zadupiu w krk pełzają stworzenia, które jeszcze dekadę temu stanowiły egzotykę. Jest turbonapływ tego komponentu społecznego. Co prawda mieszkania za 600 tys. nie kupią na kredyt, ale 5 pajetów w takim mieszkaniu sobie będzie żyć i nie narzekać. Szczególnie, że usługi towarzyskie mają gratis. Pominąłeś to zjawisko ;p
  • Odpowiedz
Z całym szacunkiem ale radzenie się na wykopie to nie jest zbyt dobry pomysł.

@-Melek-: Jestem ciekawy zdania mirkow, taka interakcja wykopowa. Natomiast decyzję podejmuje na podstawie swojego zdania, niezależnie od opinii wykopków.
  • Odpowiedz
Moim zdaniem zbyt doomerskie teorie się tu pojawiają jak to zbliża się koniec, koniec it, koniec z pracą. A tak naprawdę znów mamy 2008 rok i spowolnienie spowodowane wysokimi stopami globalnie i brakuje tylko symbolu kryzysu jak w 2008 symbolem był credit suise czy Lehman Brothers. C-----e dane gospodarcze płyną z całego zachodniego świata a jeśli chodzi o Chiny to tam nie jest lepiej ale to nie znaczy że będzie tak wiecznie
  • Odpowiedz