Wpis z mikrobloga

Hej, mam taki problem. Kupiłem sobie Soyo M4 Pro, zainstalowałem na nim Ubuntu Server, i do tego momentu jest spoko. Problem jest z samym WIFI(nie mam możliwości podpięcia kabla). Mianowicie - ping jest bardzo duży. To nie jest kwestia zasięgu. Przykładowo ping z routera do M4 Pro, na wifi 2,4Ghz(problem występuje też na 5Ghz):

12 packets transmitted, 12 packets received, 0% packet loss
round-trip min/avg/max = 12.965/56.020/97.932 ms

Ping z routera do PC, gdzie jest 5Ghz, plus parę metrów dalej:

11 packets transmitted, 11 packets received, 0% packet loss
round-trip min/avg/max = 1.528/1.773/2.605 ms

Ktoś ma pomysł co może być przyczyną? Jak na nic nie wpadnę to spróbuję jeszcze jakieś distro live odpalić i zobaczyć czy tam też będzie problem występował

#homelab #linux #serwery #homeassistant #siecikomputerowe
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gentooman: Jest to RTL8852BE PCIe:

02:00.0 Network controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8852BE PCIe 802.11ax Wireless Network Controller
Subsystem: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8852BE PCIe 802.11ax Wireless Network Controller
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 136, IOMMU group 16
I/O ports at
  • Odpowiedz
Ktoś ma pomysł co może być przyczyną?

@MamByleJakiNick: sprawdź:
1. czy nie masz pierdyliarda sieci na tym samym kanale Wi-Fi (bardzo częsta sytuacja w blokach)
2. czy otwierając/zamykając obudowę tego kompa nie wyrwałeś/odłączyłeś mu anteny Wi-Fi.
  • Odpowiedz
@MamByleJakiNick: @gentooman @garar2 @zetisdead Taki tip dla was na przyszłość. Jeśli kupujecie sprzęt z myśla o np. ubuntu server (lub analogiczne) to nie polecam wynalazków typu Soyo M4 Pro. Znacznie lepiej będą się spisywały jakieś mini pc typu Lenovo Thinkcentre. Po pierwsze pełnoprawne procesory, znacznie większa przepustowość magistrali pcie, porządny zasilacz i pzede wszystkim sprzęt sieciowy Intela. Po za tym spokojnie można do tego wsadzić dysk ssd
wojciet - @MamByleJakiNick: @gentooman @garar2 @zetisdead Taki tip dla was na przyszł...

źródło: Zrzut ekranu z 2025-08-15 09-00-14

Pobierz
  • Odpowiedz
@wojciet: A jak ze zużyciem prądu bedzie w taim lenovo? Wiesz może? Pytam z ciekawości, bo to pewnie i tak różnicy przez kilka lat nie zrobi. Dzięki!
  • Odpowiedz
@garar2: na linux z włączonym wyjściem video 1080p w idle około 4-5 W. Przy wyłączonym wyjściu video pracując normalnie jako serwer oscam to zejdzie do około 3 a może i niżej. Mysślę, że podobnie jak we wspomnianym we wątku soyo m4 pro.
  • Odpowiedz
  • 0
@wojciet w sumie to żałuję trochę że wziąłem tego Soyo. Widzę że użycie energii podobnie niskie, a i napewno byłoby ciszej. M4 Pro ma dosyć głośny wentylator, i pracuje zawsze, bez względu na obciążenie, a takie Lenovo zapewne łatwe byłoby do ogarnięcia na pasywnym chłodzeniu, przynajmniej przy niskim obciążeniu
Edit: może masz do polecenia jakieś konkretne urządzenie używane w cenie 300-500 zł, ewentualnie trochę więcej?
  • Odpowiedz
  • 0
@wojciet bez monitora, monitor to jedynie do instalacji, i ewentualnie naprawienia sieci jak coś popsuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Użycie - trudno powiedzieć, co mi przyjdzie do głowy. Napewno będzie serwer samby, immich jako chmura do zdjęć/filmów, klient torrent, i to jest takie minimum które tam będzie na stałe. Przy czym, w zależności od potrzeb to chciałbym mieć jakiś zapas mocy, czasem coś tam eksperymentuje z jakimiś
  • Odpowiedz
@MamByleJakiNick: aha czyli nie proponuję niczego z ryzenem w takim razie. Taki lenovo jak np. https://allegro.pl/oferta/lenovo-m910q-tiny-i5-7500t-16gb-256gb-ssd-nvme-w11pro-wifi-dp-tani-klasa-a-17727297113?reco_id=0d96d38c-7b6f-11f0-8803-36092c86dcba&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 w zupełnosci wystarczy ale nie musi być taki. Partycję z windows 11 pro zostawiasz ale zmienijszasz ją a na pozostałej przestrzeni instalujesz linuxa i w bootloaderze grub robisz czas na wybór systemu jakieś 3 sekundy i domyslny linux. W slot dysku ssd wklaasz jakis wd black lub wd red jak masz większy budżet. Do
wojciet - @MamByleJakiNick: aha czyli nie proponuję niczego z ryzenem w takim razie. ...

źródło: Zrzut ekranu z 2025-08-17 15-46-33

Pobierz
  • Odpowiedz