Wpis z mikrobloga

#gielda Wszyscy to widzą. Niedługo powinno nastąpić odbicie na USDPLN. Jeżeli nie, to jeszcze jest ta żółta linia. Jeżeli nie to Hjuston mamy problem
tom-ek12333 - #gielda Wszyscy to widzą. Niedługo powinno nastąpić odbicie na USDPLN. ...

źródło: image

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Bartekc7: Nie. To działa tak, że jak zbudujesz tamę to woda się przemieści lub spiętrzy gdzieś indziej. Zmieni to krajobraz, gdzieś będzie susza, gdzieś zaleje.

Ktoś stawia tamę a woda robi już swoje. Ludzie widząc gdzie płynie woda przygotowują się na to. Niektórzy nawet będą mieli lepsze zbiory bo przewidzieli gdzie będzie mokro.

Mam wrażenie, że są to koncepty przekraczające standardowy poziom inteligencji.
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: to że coś jest tanie nie oznacza że MUSI za chwile zdrożeć. Co do TLT to taka jest jego konstrukcja że jest odwrotnie skorelowane z rentownościami więc to nie przypadek. Bardzo dobrze że wykop inwestował w Nvidie czy SP500 w ostatnim czasie. Widać że się opłaciło a o to chodzi w tej zabawie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Bartekc7: Jak coś jest tanie to w końcu wzrośnie. Jak jest drogie to w końcu stanieje.

Tu się operuje na ogólnikach typu " Bardzo dobrze że wykop inwestował w Nvidie czy SP500 w ostatnim czasie".
A kto inwestował? Kiedy kupił? Kiedy sprzedał (a może nie sprzedał)? To już bardzo rzadko się zdarza takie info.

No i czy ma
  • Odpowiedz
@tom-ek12333 ale wiesz że dolar jest aktualnie mocniejszy niż średnia z ostatnich 20 lat? Wg. jakich reguł ustalasz że jest tani i musi urosnąć?
Idąc twoim tokiem rozumowania to powinniśmy kupować upadające spółki bo są tanie😊

Wyciągasz sposób „wykopowy” jakby on dotyczył tylko inwestowania w NVidia czy SP500 a dolara czy TLT to już nie 🫣
  • Odpowiedz
  • 0
@Bartekc7: Określam dolar jako tani bo:
-jest na dnie kilkunastoletniego kanału wzrostowego
-akcje są na szczytach, co zwykle obniża wartość dolara (dolar rośnie w niepewności bo inwestorzy uciekają do głównej waluty świata)
-gdzie by nie spojrzeć to mainstream czy też zwykły użytkownik serwisów www jest negatywnie nastawiony.

to pozwala mi stwierdzić, że
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: ja nie uważam że jest tani czy drogi i nie wzrośnie. Ja uważam że dolar to nie akcje i o wiele bardziej na jego wartość wpływa obrany kierunek administracji Trumpa, światowy handel i sytuacja geopolityczna niż giełda.
Co do uciekania do bezpiecznej przystani to tak było bardziej w okresach napięć militarnych.
Ostatnie lata to ewidentny spadek zaufania do dolara i widoczne przyspieszenie de-dolaryzacji. Mimo że to proces powolny to
Bartekc7 - @tom-ek12333: ja nie uważam że jest tani czy drogi i nie wzrośnie. Ja uważ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz