Wpis z mikrobloga

Popieści mnie z tymi autostradami w naszym kraju... Jadę z #szczecin do Grodu w Grzybowie kawałek za #poznan Moje pytanie brzmi czy jak jadę tym odcinkiem #autostrada a2 z Jordanii do Wrześni samochodem osobowym to mogę jakoś ogarnąć opłatę z apki by mi tablice zczytało? #autostradypolska
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sudo_exit: Z Jordanii? Generalnie Świecko - Poznań płatności tylko karta gotówka. Od Poznania do Konina jest Videotoll: apka i te sprawy. Z Poznania do Wrześni leć do węzła Poznań wschód, tam na s5 w kierunku Bydgoszcz i zjazd na 92 w kierunku Wrześni. 6 minut dłużej, za darmo.
  • Odpowiedz
  • 1
@ruffio: no chyba, że przed tobą stoi kilkadziesiąt aut i każdy męczy się z szukaniem karty kredytowej

@fishery Z Jordanowa*
Nie znam tych terenów ani nazw tak bym się płynnie poruszał
  • Odpowiedz
@Sudo_exit: Bramki przed Poznaniem o ile to nie piątek po południu to żaden problem. Minuta, dwie max. Karta i bilet, dostajesz kwit i nara.
Ddo Wrześni sugeruję w/w trasę. Caly czas dwa pasy, na 92 parę świateł. Chyba że wolisz 36zł za parę minut, wtedy tylko dajesz kartę, kwit, nara. W tygodniu będzie parę samochodów przed Tobą. Piątek po południu , sobota gorzej.
  • Odpowiedz
@Sudo_exit tak jak napisał @fishery, Świecko - Poznań musisz odstać swoje.

Jeśli chodzi o dalszą drogę (w tym videotooling) to polecam Autopay, o ile zdecydujesz się na autostradę. Wszystko szybko działa i dodatkowo masz w apce jakieś parkingi prywatne oraz np możliwość zakupu winiety w Czechach.
  • Odpowiedz
  • 0
@fishery: będę jechał piątek po południu
@virtroy zainstalowałem to autopay. Wssędzie tam będę mógł wjechać na te bramki automatyczne czy jest jakiś odcinek gdzie mogą np tylko przewoźnici z fizycznymi boxami?
  • Odpowiedz
@Sudo_exit chyba tylko Konin-Świecko. Tam nie ma automatycznych bramek.

Ostatnio jechałem na tej aplikacji do Warszawy i zero problemów. Jedynie musisz pamiętać żeby na odcinkach z automatycznymi bramkami trzymać się lewej strony.
  • Odpowiedz
@Sudo_exit: Piątek po południu? Moje kondolencje. Najpierw postoisz do bramek przed poznaniem, potem remont miedzy Krzesinami a Poznań wschód i jeszcze tylko bramki za Poznań wschód i jedziesz. Popołudnie w piątek to też tradycyjny dzwon w stronę wawy (coś jak i nas sobota na s3/a6)
  • Odpowiedz
@Sudo_exit: od Poznania do Konina sa dwie bramki - mozna z apka. Sa tez dwie mozliwosci objechania tych bramek.
od Poznania do granicy DE jest jedna bramka - nie mozna z apka
Niestety z apka i tak trzeba sie zatrzymac przed szlabanem i kamera musi Cie zczytac. Bramki sa jasno oznaczone.
  • Odpowiedz
  • 0
@virtroy: @Frijheid2 martwi mnie tylko, że mam autopay, wjade po automatyczną bramkę a tam nie zadziała bo będzie np viatoll dla ciężarówek tylko i ruch zablokuje.

Czy tam gdzie będzie jakiś znak automatycznego pobierania mogę wszędzie jechać na autopay od Jordanowa do Wrześni?

Jak gdzieś tylko karta płatnicza w okienku to trudno, wyboru nie ma. Nie chce mi się jeździć bocznymi drogami.
  • Odpowiedz
@Sudo_exit zweryfikuj czy na odcinku o którym mówisz nie ma videotoolingu. Jeśli tak to w ogóle nie zobaczysz bramek.

Jeśli chodzi o bramki to normalnie działa Autopay na nich. Dodatkowo do tych bramek nie było kolejek jak ostatnio jechałem, kolejki stały tylko do bramek normalnych. Także jakby coś się działo to zmienisz bramkę i elo.

Całego odcinka od Jordanowa na autopayu nie przejedziesz. Przy Jordanowie masz tylko bramki tradycyjne.
  • Odpowiedz
martwi mnie tylko, że mam autopay, wjade po automatyczną bramkę a tam nie zadziała bo będzie np viatoll dla ciężarówek tylko i ruch zablokuje.

@Sudo_exit: niee, chyba nawet nie ma bramek tylko dla tirów.
Na dodatek bramki do autopay (żółte logo kamerki) są skrajnie po lewej, a tiry jeżdżą bramkami po prawej.
  • Odpowiedz