Wpis z mikrobloga

@czlowiekbutelka: @Chekatomba Jakieś wierzbowate po liściach stwierdzam, kora myląca. Widać że niegrube więc jak ci przeszkadza to ciąć.

To i tak nie jest raczej serio drzewo tylko coś z krzewów, małych drzew pokroju czeremchy jakiejś (mam sporo ich gatunków u siebie też). Mimo wszystko jednak przeczuwam że wierzba ale jakaś inna
  • Odpowiedz
@Chekatomba: @dzyndzla Tak młody jesion ma korę prawie gładką, stalowego koloru (ale nie aż tak jak grab). Liście drobniutkie, bardziej ostre, węższe, rozstrzelone. W tym roku jesiony znów bardzo słabo rosły (Wielkopolska), lata temu 2x po ok 6 lat chorowały co roku. Mogę wam pokazać przekrój ze słojami z tych chorób, mogę wam jutro zdjęcia kory i liści jesionów w każdym wieku zrobić :)

Ale drzewo z wpisu zagadką
  • Odpowiedz
@czlowiekbutelka: Ale trzeba wiedzieć co się zgłasza :D No i chyba do listopada nie dostaniesz zezwolenia (u mnie tak jest). Jeśli robisz faktycznie porządki, to u ciebie, masz mase innych drzew itd to tnij i po sprawie. Tego wszystkiego rośnie od cholery non stop. W dodatku ja u siebie sadze więc czuj się usprawiedliwiony ;D
  • Odpowiedz
@Chekatomba: Grabów mam cały las, w życiu to nie jest grab. Kora troche jakby z wiąza ale liście kompletnie nie te. Wg mnie to jest jakiś dziwny rodzaj niewielkiego drzewa, krzewu takiego pokroju czeremch, bzów.

Aparat Google sugerował mi po korze dąb czerwony ale znów te liście. No i dębów mam lasy, od niedawna sprowadziłem sobie dęby błotne - to nie one.

Wierzba iwa - mam je ale kora wygląda
  • Odpowiedz