Wpis z mikrobloga

Szosa Karakorumska (ang. Karakoram Highway, KKH) to najwyżej położona utwardzona droga międzynarodowa na świecie, łącząca Pakistan i Chiny. Znana również jako "Autostrada Przyjaźni". KKH przecina pasmo górskie Karakorum, osiągając wysokość 4693 metrów na Przełęczy Khunjerab. Łączna długość wynosi ok. 1300 km. Budowa tej drogi to wspólny projekt Chin i Pakistanu, prace rozpoczęto w 1959, natomiast otwarcie nastąpiło w 1986.

#ciekawostki #podroze #drogi #chiny #pakistan #azja
szarytkarz - Szosa Karakorumska (ang. Karakoram Highway, KKH) to najwyżej położona ut...

źródło: temp_file5761476150275734975

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

najwyżej położona utwardzona droga międzynarodowa na świecie

@szarytkarz: nie jest to prawda - niedawno przejeżdżałam przez to przejście graniczne google maps i wjechaliśmy na ponad 4900m. Nie ma tam asfaltu ale jest szutrówka.
  • Odpowiedz
@szarytkarz: A to pierwsze zdjęcie to z jakiegoś konkretnego miejsca czy AI? Przejechałem sobie na streetview i owszem, imponująca droga, ale takiego kadru nie znalazłem, może źle szukam.
  • Odpowiedz
przejeżdżałam przez to przejście graniczne google maps i wjechaliśmy na ponad 4900m. Nie ma tam asfaltu ale jest szutrówka.

@kaspil: czyli nie jest utwardzona
  • Odpowiedz
@szarytkarz: Pomijając powyższe wyszydzanie, pytanie techniczne, czy samochód jadący na takiej wysokości ma problem z silnikiem ze względu na mniejsze stężenie tlenu? (czyli np sonda lambda wykrywa znaczące zmiany i ubogaca mieszankę wprowadzaną na toki? jak bardzo auto traci na mocy na tej wysokości? ).
  • Odpowiedz