Wpis z mikrobloga

Hormon długowieczności FGF21, którego ilość zwiększa się... Przy ograniczeniu białka, ale białka głównie pochodzenia zwierzęcego. Badania na myszach i na ludziach.

Co robić, by zwiększyć ilość FGF21? Ograniczyć mięso (najlepiej na rzecz strączków) i nabiał, oraz pościć. W komentarzu drugi film, odnośnie tego, dlaczego problemem jest białko zwierzęce.

https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(07)00130-1
https://www.nature.com/articles/s42255-025-01236-7

#zdrowie #dlugowiecznosc #badania #nauka #dietetyka #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki
chlodna_kalkulacja - Hormon długowieczności FGF21, którego ilość zwiększa się... Przy...
  • 131
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 301
Czego to veganie nie zrobią, żeby ratować swoją ideologię :D Białko pochodzenia roślinnego jest gorzej przyswajalne i na to też są badania, ciężko na nim budować masę mięśniową. Trzeba by tego jeść na kilogramy, żeby faktycznie przyswoić to jakoś.
  • Odpowiedz
Czego to veganie nie zrobią, żeby ratować swoją ideologię :D

@Frugos: Nie wiem czego oni nie zrobią, ani co zrobią, ale najwidoczniej odpaliło Ci się zredukowanie dysonansu poznawczego, którego doświadczasz, a Twój komentarz jest tego dowodem.

Białko pochodzenia roślinnego jest gorzej przyswajalne i na to też są badania, ciężko na nim budować masę mięśniową. Trzeba by tego jeść na kilogramy, żeby faktycznie przyswoić to jakoś.

@Frugos: Fajna dygresja,
  • Odpowiedz
@chlodna_kalkulacja: już dawno czytałem o jakichś wioskach w Japonii gdzie ludzie długo żyją bo właśnie mało mięsa jedzą za to dużo winogron czy coś. Tylko ja zdecydowanie wolę żyć te 70 może 80 lat i cieszyć się stekami zanim mi paszport CO2 zabroni, niż żyć do 100 na winogronach, głodując co 3 dzień
  • Odpowiedz
nie odnosisz się w ogóle do tematu. Poza tym wspominasz o budowaniu mięśni

@chlodna_kalkulacja: Peter Attia w swoich publikacjach wymieniał masę mięśniową (i budowanie siły/sprawności) jako jeden z głównych czynników długowieczności - w szczególności jeśli mówimy o przedłużeniu 'normalnego' funkcjonowania, a nie tylko wydłużeniu życia w latach. Więc jak najbardziej na temat
  • Odpowiedz