Wpis z mikrobloga

#gielda #xtb Panowie jak to w końcu jest? Dokupując 0,4473 do 20 pełnych akcji, są one już traktowane jako pełne akcje w pełni chronione przez KDPW
jason676 - #gielda #xtb Panowie jak to w końcu jest? Dokupując 0,4473 do 20 pełnych a...

źródło: image

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jason676: z tym kdpw też nie do końca. Bo xtb ma wszystkie akcje wpisane na swój rejestr tylko prowadzą własną ewidencję. Miejmy nadzieję, że uczciwa xd
  • Odpowiedz
#gielda #xtb Panowie jak to w końcu jest? Dokupując 0,4473 do 20 pełnych akcji, są one już traktowane jako pełne akcje w pełni chronione przez KDPW

@jason676: może przez KDPW jest chronione ale za to przez xtb nie xD, wygląda na to że te scalanie akcji i nabywanie praw to jakaś fikcja jest, dzisiaj przeczytałem że na xtb jak jest reverse split i np spółka 5
  • Odpowiedz
@jason676:
Na to pytanie powinno odpowiedzieć KNF, bo chyba tylko oni są w stanie sprawdzić, co XTB robi z tymi akcjami i czy scala akcje ułamkowe w prawdziwe.
  • Odpowiedz
  • 1
Dzwonił do mnie opiekun z XTB w odpowiedzi na maila. Potwierdził, że jak dokupię do 20 akcji to w pełni, będą przypisane własnościowo do mnie. Co do splitu akcji to zaleca kupowanie pełnych akcji, bo na obecną chwilę nie mają innego rozwiązania i poprostu sprzedają takie akcje. Podobno jest nacisk na rozwiązanie tej sprawy, ale temat nie jest łatwy.
@LimboNoir potwierdził, że instrumenty nie notowane na gpw są tak samo chronione.
  • Odpowiedz
@jason676: po dwoch dniach sie one łączą niby jak tak kupujesz połówki ,ale dla dino mieli cos z-----e i to nie zadzialalo ale sie do tego nie przyznają bo by musieli płacić odszkodowania
  • Odpowiedz
@jason676: masło maślane, bo jeśli akcja jest chroniona w KDPW to nie mają prawa sprzedac tej akcji, więc cos tu jest nie halo z tym scalaniem i własnością

@PedzacaGuma: Od razu po informacji jak działają ułamki w xtb pomyślałem o tym samym. w takim wypadku jakim prawem broker sprzedaje akcje jeżeli zostały scalone i są własnością kupującego? no chyba że scalenie akcji to bajka na co mi wygląda.
  • Odpowiedz