Wpis z mikrobloga

Jest tu ktoś kto pracował ostatnio we Francji? Przeczytałem właśnie artykuł, że 35 godzinny tydzień pracy we Francji to mit, bujda, że Francuzi pracują normalnie 40 godzin w tygodniu. Ktoś potwierdzi? Od 2005r. mają wprowadzone rzekomo 35 godzin pracy w tygodniu, więc o co chodzi? @NadiaFrance żyjesz na tym portalu jeszcze? #francja #praca #emigracja
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@PiotrFr: Ty widzisz co wypisujesz? "Każdy pracuje ile chce" - od kiedy taka zasada panuje na etacie? Co, w tej Francji wszyscy są na JDG? W Polsce etaciarz ma robić w 99% przypadków te 8 godzin na dobę, w przypadku jakiejś awaryjnej sytuacji zostaje trochę dłużej, za co dostaje dodatkową kasę albo wolne. Są też zmiany 12 godzinne, ale norma 40h pracy na tydzień to norma. Napisz mi proszę po
  • Odpowiedz
@Dupxo7: Cześć! Sprawa jest oczywiście bardziej skomplikowana niż to się z polskiego punktu widzenia wydaje, bo Francja to kraj wyjątkowo biurokratyczny. Podstawowym wymiarem czasu pracy jest 35 godzin tygodniowo i część osób tak pracuje, zwykle kończą pracę w piątek w południe. Ale bardzo dużo firm ma ustalony wymiar pracy na 39,5 godzin tygodniowo. Np. ja pracuję w takim wymiarze. W zamian za to mam tzw. RTT – ‘La réduction du
  • Odpowiedz