Wpis z mikrobloga

• 0
@SzycheU wiem że odpowiadam na mema, ale niedawno postanowiłem przetestować Firefoksa I porównać z edge, którego używam na codzień, i Firefox poza tym, że w niczym nie jest lepszy (pewnie poza tą legendarna prywatnością), to zużywa jakieś 2x więcej RAM xd
  • Odpowiedz
więcej wtyczek i można blokować reklamy wszędzie dosłownie i śledzenie itd. ale fakt, że pewnie 2x więcej ramu zużywa

@djtartini1:? Edge / Chrome 100 tys vs 35 tys Firefox. Z resztą kogo obchodzi ilość, a te topowe są tu i tu.

Blokowanie reklam też jest tu i tu.

Firefox to było coś do 2010 roku, potem jedna z wielu, a teraz nawet odstaje
  • Odpowiedz
@Cyslav: @Radus
jest jedna zasadnicza różnica która w dyskusji jest najważniejsza, Firefox pracuje na innym silniku niż Chrominium od Googla, zostawienie wszystkiego w rękach googla nie skończy się dobrze, ale jak zwykle ludzie obudzą się za 5-10 lat z tym jak będzie za późno.
  • Odpowiedz
  • 0
@krissq2502 wiem o tym I nie podoba mi się to, dlatego postanowiłem go spróbować. Do obsługi poczty używam thunderbirda + wylobbowalem we firmie dopuszczenie go dla pracowników, mimo niechęci "góry". Nie mówię, że Firefoxa odpuszczę, ale jednak jego zasobozernosc mnie zaskoczyła, a interfejs nie jest jakiś zachęcający, edge dużo przyjemniej się używa.
  • Odpowiedz
@pawel_je: na komórce nie można blokować, elementów strony. Np. w firefoxie klikam, że nie chce mieć shortsów i je normalnie wycina. Odtwarzanie, w tle też jakoś gorzej działa, ale na IOS'ie to normalnie z brave'a korzystam, bo tam nie wiem czy można wklejać pluginy.
  • Odpowiedz
@SzycheU: staram się korzystać ale jakoś nie mogę się przestawić do tej przeglądarki.
Najbardziej irytuję mnie brak tłumacza jak google przetłumaczy każdy język na prawie każdej stronie
  • Odpowiedz