Wpis z mikrobloga

Presja ma sens. Ostatnio wrzucałem informacje o nowym pomyśle ministerstwa sprawiedliwości w temacie tabeli alimentacyjnej:

https://wykop.pl/link/7756081/tablica-alimentacyjna-wg-ministerstwa-sprawiedliwosci

Po tym jak się zrobiła konkretna #afera , pierwszo próbowali robić FAQ, wyjaśniać, że ludzie nie rozumieją tej tabeli, w końcu jednak skapitulowali, dali sprostowanie na facebooku. Słyszałem również że ministerstwo podziękowało pani Rudzińskiej-Bluszcz za współpracę, która była twarzą tego bubla.

Dodam od siebie, że państwo powinno działać w temacie propagowania opieki naprzemiennej. Przykład z Danii jest tego świetnym przykładem, gdzie niskie alimenty zachęcają kobiety do dzielenia się opieką.
lookaszpl - Presja ma sens. Ostatnio wrzucałem informacje o nowym pomyśle ministerstw...

źródło: 1000059296

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lookaszpl To prawda co wczoraj pisali na X, że opracowanie tego projektu trwało ROK? I przez rok nikt nie wpadł na to, że nie powinno się do alimentów netto przyporządkowywać wynagrodzenia brutto, bo alimenty będą po potrąceniu składek wyższe niż wynagrodzenie (szczególnie po przekroczeniu drugiego progu)? Za dwa lata pożegnam ten (nie)rząd z dużą dozą zadowolenia.
  • Odpowiedz
I przez rok nikt nie wpadł na to, że nie powinno się do alimentów netto przyporządkowywać wynagrodzenia brutto, bo alimenty będą po potrąceniu składek wyższe niż wynagrodzenie (szczególnie po przekroczeniu drugiego progu)?

@SonidoStark: to by wymagało eksperckiej wiedzy, a w polskich instytucjach eksperci pracują za minimalną krajową.
  • Odpowiedz
@lookaszpl: Eksperci to jednak eksperci. Kto tyle wyciągnie $$$ za jedną ekspertyzę takiego eksperta? A wiadomo że nawet ekspert to też człowiek, który może się pomylić, więc trzeba tylko szerzej portfela uchylać na spadające banknoty od podatnika.
  • Odpowiedz
@lookaszpl: Problemem nie był fakt istnienia tablicy, a jej całkiem z d... zawartość. Ludzie maja elementarne problemy z matematyką, więc nie dziwi, że baba z MBA nie rozróżnia netto od brutto, a jeszcze jak się doda Polnische Ordnung wedle Morawieckiego to się można pogubić.
  • Odpowiedz
@lookaszpl: dałeś się złapać na klasyczny chwyt. rząd zawsze robi takie wrzutki żeby ludzie się oburzyli po czym wycofuje się z części, tacy jak ty ogłaszają zwycięstwo, a on przepycha to co chciał od samego początku w maksymalnej formie, którą wybadał właśnie tą metodą.
  • Odpowiedz
@lookaszpl: Mnie to dziwi mega, na miejscu premiera spytalbym sie kto nad tym pracowal, kto sie pod tym podpisal i zwolnil.
Wyobrazcie sobie, ktos jest tam zatrudniony, projekt pewnie trwał tygodnie , jesli nie miesiace, pewnie przeszlo to przez kilka zespolow, na koncu ministra i oni wszyscy po prostu to klepneli xD.

Przeciez to trzeba miec IQ mniejsze niz 30, albo złą wolę , bo paradoksalnie dziala to na szkode
  • Odpowiedz
Problemem nie był fakt istnienia tablicy, a jej całkiem z d... zawartość. Ludzie maja elementarne problemy z matematyką, więc nie dziwi, że baba z MBA nie rozróżnia netto od brutto, a jeszcze jak się doda Polnische Ordnung wedle Morawieckiego to się można pogubić.

@ToksycznyArek: jeszcze problem jest taki, że tabele rzekomo zostały opracowane na podstawie potrzeb dziecka(określonych jakąś tam kwotą) i nagle okazuje się, że mając przyzwoite zarobki i 2 dzieci
  • Odpowiedz
  • 2
@11mariom: tego nie wiem czy skonsultują. Wiem natomiast, że idą w całkowicie złą stronę takimi praktykami. Ja sam jestem za opieką naprzemienną i możliwością wychowywania dzieci, a nie robienia z mężczyzn bankomatów na siłę.
  • Odpowiedz