Wpis z mikrobloga

Jak ci Kreteńczyk daje zlecenie na przygotowanie moussaka to wiedz że coś się dzieje, że Hades się tobą interesuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ciekawostka: moussaka nie jest narodową potrawą Grecji jak wielu myśli. Jest nią fasolada. Moussaka nie jest nawet grecką potrawą tak na prawdę
#gotujzwykopem #moussaka #legancko
asdfghjkl - Jak ci Kreteńczyk daje zlecenie na przygotowanie moussaka to wiedz że coś...

źródło: IMG_0597

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 1
@eugeniusz_geniusz: podobieństwo do lasania nie jest przypadkowe. Moussaka w takiej formie ma może ze sto lat i jest to efekt tego że Grecja po odzyskaniu niepodległości chciała wyglądać bardziej europejsko stąd beszamel i forma podania.
Lasania natomiast to wartburg przy Mercedesie jakim jest moussaka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: Jaki ser daje sie na wierzch? Wczoraj jadlem to w greckiej knajpie i Twoja wyglada identycznie. Na beszaelu byla bardzo cienka warstwa zarumienionego sera. Nie za duzo, nadawalo to fantastycznej chrupkosci na chmurce beszamelu. Ale nie moglem rozpoznac co to za ser.
  • Odpowiedz
  • 2
@Aranos: no to powinna być graviera długo dojrzewająca. Nie taka świeża. W większości sklepów są trzy rodzaje. Świeża, średnia i dojrzała. Na Krecie ser graviera głównie robi się z mleka owczo-koziego. Na naxos głównie z koziego. Co będziesz miał to będzie dobre byle nie ten świeży. Od biedy można użyć sera gruyere bo to ser bardzo podobnego typu.
  • Odpowiedz
  • 2
@Aranos: tak w ogóle można by godzinami dyskutować bo zrobienie wybitnej potrawy wymaga wybitnych składników a o to może być trudno poza Grecją. Nawet taka głupia rzecz jak pasta z pomidorów może stanowić problem, świeże zioła, wino do sosu mięsnego, mięso samo w sobie, oliwa.
Z tego samego powodu będzie trudno zrobić dobry bigos mieszkając poza Polską i nie mając dostępu do lokalnych polskich produktów najwyższej jakości
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: Masz gdzies rozpisany ten przepis i zechcialbys sie podzielic? Bardzo lubie Moussake i chetnie zrobie. Mieszkam w miejscu w ktorym mam dostep do wielu skladnikow wiec z mila checia sprobuje poszukac nawet bardziej wyszukanych jesli trzeba.
  • Odpowiedz